Miljøvernministeren har også bestemt at et utenlandsk kompetent fagmiljø skal gjennomgå dataene i den svenske rapporten som konkluderte med spredning av PCB flere steder ved dypvannsdeponiet utenfor Malmøykalven innerst i Oslofjorden.
Ny gjennomgang
I tillegg må alle relevante norske fagmiljøer gå igjennom miljødataene i forbindelse med mudringen og deponeringen på nytt
I dag møtte det svenske firmaet Exposmeter AB, som har utarbeidet den omstridte rapporten, SFT, Norges Geologiske Institutt (NGI) og Norsk Institutt for Vannforskning (NIVA) for å diskutere funnene.
I går avviste SFT, NGI og NIVA konklusjonen i rapporten i en felles pressemelding. De mener det ikke er samsvar mellom funnene og konklusjonen om at miljøgiftene har spredt seg. Miljøverndepartementet støtter konklusjonen.
Uenige om å være enige
Etter møtet satt Exposmeters mann likevel igjen med et inntrykk av at de stort sett var enige om funnene i rapporten.
- Jeg synes vi var enige om det meste, bortsett i fra visse avvik i måleresultatene. Og det var en diskusjon om tolkning av geografiske grenser, men de aksepterer det som står i rapporten, sier Per-Anders Bergqvist.
NGI synes ikke enigheten var like åpenbar.
- Lave verdier
- Vi er enige om at målingene som er utført har en kvalitet som er tilfredstillende, men vi er veldig uenige i konklusjonene som er trukket. Rapporten har formuleringer som kan tolkes som at det er spredning i Oslofjorden, men målingene hans tilsier ikke spredning utover Bekkelagsbassenget. Og her er det også lave verdier som er målt, sier Audun Hauge i NGI.
Hauge mener rapporten inneholder gode målinger, men mener rapporten er uferdig og mangler vesentlige punkter om forklaring av metodikk, og at det dermed blir helt galt å trekke konklusjoner basert på rent datamateriale.
Expometers skal komme med ytterligere to rapporter om målingene de har tatt i Indre Oslofjord.
Politisk uenighet
Nå i ettermiddag pågår det en høring i Oslo Rådhus om deponisaken. Exposmeters skal presentere PCB-rapporten, mens SFT, NGI og NIVA skal presentere sine resultater og vurderinger.
I går nektet Oslo bystyre å behandle et forslag fra Kristelig Folkeparti om å stanse dumpingen av forurensende masser i dypvannsdeponier, i påvente av at saken skal gjennomgåes på nytt. SV vil avvente dagens høring med å ta stilling til saken.