IT

Panorer i spektakulær 360-video i fart ned Gaustablikk

Klikk og dra. Aksel Lund Svindals nyeste våpen til Sotsji-OL.

Bilde: Cowi
5. feb. 2014 - 19:54

På søndag begynner de alpine grenene i Sotsji-OL, med utfor for menn. Da gjelder det for alpintoppene å lære seg de ukjente og krevende løypene i Rosa Khutor på svært kort tid.

Utøverne får nemlig svært begrenset tilgang til å prøve løypene i forkant av rennet. Men det kunne kloke hoder i konsulentselskapet Cowi, som sponser Aksel Lund Svindal, gjøre noe med. Teknisk Ukeblad besøkte selskapet i Fredrikstad, og fikk en demonstrasjon.

I videoen over kan du panorere rundt i alle retninger, og få et godt inntrykk av alpinbakken på Gaustadblikk.

Les også: Disse skiene sier ifra hvordan du skal smøre dem

Med seks GoPro-kameraer på et stativ, eventuelt på en hjelm, filmes seks parallelle filmer med hver sin vinkel. Det gjør at trenere og kjørere kan se levende bilder av løypa i alle retninger.
Med seks GoPro-kameraer på et stativ, eventuelt på en hjelm, filmes seks parallelle filmer med hver sin vinkel. Det gjør at trenere og kjørere kan se levende bilder av løypa i alle retninger.

Virtuell besiktigelse

Det er ingen grensesprengende teknologi Cowi forsyner landslaget med. Med seks GoPro-kameraer på et stativ, eventuelt på en hjelm, filmes seks parallelle filmer med hver sin vinkel. Det gjør at trenere og kjørere kan se levende bilder av løypa i alle retninger.

Etter at treneren har kjørt gjennom løypa med rigget, sendes de seks videoene til Marius Finsrud på kontoret i Fredrikstad, som syr dem sammen til en 360-film innen en time. Alt handler nemlig om hastighet i de få forberedelsestimene før start.

– Under et møte med Aksel og alpinlandslaget, diskuterte vi om det var noe Cowi kunne hjelpe dem med. Vi så på en rekke superavanserte løsninger, med fly og laser og droner. Men det hjelper ikke å lage avanserte analyser av bakken hvis det tar en uke, fortelle Stein Eriksen i Cowi, som har fått oppdraget sammen med Marius Finsrud.

– Og bruk av droner i OL-bakken i Russland kan vel kanskje bli litt kinkig, skyter Finsrud inn.

Les også:

Enkel ide

– Det hele var så enkelt at vi måtte få en sånn type jobb for å komme på det, sier Eriksen.

Underveis skjønte nemlig folkene hos Cowi at tidsaspektet var viktigere enn spektakulære løsninger. Og at man måtte forholde seg til reglementet, som kun tillater foto og film i løypene. Folkene i høyteknologibedriften Cowi måtte dermed tenke uvanlig enkelt.

– Sotsji sine løyper er bygd om siden prøve-OL, og sannsynligheten er stor for svært variabelt vær. Besiktigelse var første prioritet, og særlig da i ukjente løyper. Da kom vi på det med 360-film.

De to kan fortelle at 360-filmen gir en helt annen mulighet for besiktigelse enn med video. Her kan man stoppe ved hver enkelt port, velge seg ut en utgangsvinkel, og enklere se hvilke referansepunkter terrenget som kan brukes for å få riktig retning.

Utøverene, som kun har mulighet til å besiktige løypa fra siden morgenen før rennet, burde dermed ha god bruk for en virtuell gjennomkjøring. Med 360-videoen på en mobil eller et nettbrett kan Lund Svindal nå få undersøkt løypa grundig mens han slapper av på kvelden før løpet.

Les også: Slik skal TV 2 Sumo og Telenor takle OL-trafikken

Marius FInsrud viser frem teknologien på mocil. med den kan Aksel Lund Svindal undersøke løypa mens han slapper av på kvelden før løpet.
Marius FInsrud viser frem teknologien på mocil. med den kan Aksel Lund Svindal undersøke løypa mens han slapper av på kvelden før løpet.

Hyllevare

Da ideen var unnfanget var det bare for Eriksen og Finsrud å bestille hyllevare. Ustyret kom på beskjedne 10 000 kroner totalt.

– Vi begynte å se på ulike kameraløsninger og kjøpte noen duppedingser og programvare. Så har vi en eminent kar som heter Marius, som har jobbet med bildematching i all tid. Han har håndverket inne.

Nå skal altså treneren kjøre ned løypa med 360-rigget selv, sende filene til Fredrikstad, og få 360-versjonen i retur.

Les også: Se alle våre gigapikselbilder

Den store prøven

Marius Finsrud setter sammen en film mens vi ser  på, og det er tydelig at han har fått det i fingrene. Men det er ikke bare bare å få seks videoer i fart til å se ut som en enhet.

– Jeg må manuelt finne referansepunkter i overlapp og fjerne parallaxer (misforhold) mellom de ulike videoene, så det er en jobb som må gjøres.

I det Teknisk Ukeblad tar kontakt igjen på onsdag ettermiddag er Finsrud i gang med forberedelsene til helgen. Han i ferd med å motta de første videoene fra besiktigelser i Sotsji-løypene.

– Disse videoene skal lastes opp i dette øyeblikk. Så skal jeg prosessere det og sende det tilbake innen én time. Spenningsmomentet er hvor godt internettlinjene fungerer.

Fra lørdag av får vi se om det gir Svindal de ekstra hundredelene han trenger.

Les også:

Sjekk ut vårt gigantiske multimedierigg fra Statfjord B

Nå kan du lage din egen Street View

TV 2 tilbyr OL gratis på nettet  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.