PRODUKSJON

Papp til besvær

Camilla Aadland
27. apr. 2005 - 11:10

På Hurum Fabrikker ligger 4000 tonn returkartonger lagret. Der har kartongene ligget i opp til to år.

– Hadde markedet vært som håpet, hadde dette vært borte i løpet av noen måneder, forteller klubbleder Roger Olsen.

Hurum Fabrikker er eneste fabrikk som lager papir av returkartonger i Norge i dag. Fabrikken gikk konkurs for noen år siden, men er nå på fote igjen etter at svenske eiere overtok i februar 2003. Da hadde fabrikken vært stengt i et halvt år.

Gult til hvitt

Håpet er at forbrukere og myndigheter skal få øynene opp for papiret som lages av drikkekartongene.

– Alle ønsker mer resirkulering og fokus på miljøet, men ingen vil gå fra kritthvitt papir til litt gulere. Det er alt som skal til, sier administrerende direktør Sveinar Kildal i Norsk Returkartong.

Hans selskap står for innsamling av kartongene og frakten til fabrikken. I denne enden av kjeden fungerer alt som det skal, og forbrukerne får skryt for jobben de gjør.

– Det lukter lite nå i forhold til før. Det betyr at folk har blitt flinkere til å skylle kartongene før de leverer dem fra seg, sier Olsen.

Stor investering

Kildal hevder det resirkulerte papiret er både prismessig og kvalitetsmessig på høyde med vanlig papir. For at papiret skal bli enda bedre, har Hurum Fabrikker med støtte fra Norsk Returkartong investert ni millioner i en ny dispergeringsmaskin. Denne skal gjøre papiret jevnere og lysere.

– Vi har fått skryt fra trykkeriene. Det nye papiret har blitt veldig fint, mener klubblederen. Maskinen virker eksplosivt, slik at alle urenhetene sprenges utover papirflaten. Flekker på det resirkulerte papiret skal dermed være historie, og trykkvaliteten øker. Kildal håper at folk nå får øynene opp for kartongpapir.

– Vi har vært i kontakt med myndighetene, men alle kvier seg for å bruke dette papiret gjennomgående. Miljøverndepartementet laget én brosjyre, men så glemte de å følge opp. De kunne begynt med resirkulert papir i printere for eksempel, sier han.

Nordmenns nærhet til ren natur, kan gjøre det vanskelig å huske at avskoging er et globalt problem, tror Kildal. – I Tyskland og Østerrike har forbrukerne vært mye flinkere til å ta i bruk resirkulert papir, men der har de også hatt problemene mer innpå kroppen.

Vil ha flere brukere

Én bedrift får imidlertid skryt fra Olsen og Kildal. Denne bedriften er selv storforprodusent av produkter i kartong. – Tine hadde årsrapporten på dette papiret i fjor, og vil ha det i år også. De vil satse på dette nå. Hadde Miljøverndepartementet gjort det samme, hadde det vært en bra begynnelse, mener Kildal.

Olsen er enig: – Det kunne hatt en smitteeffekt, slik at andre departementer, fylker og kommuner ser at det er mulig. Det ligger på fordommer og vaner. Det kan ikke være viktig at konvolutter er kritthvite, sukker han.

Olsen håper at det er en fremtid for fabrikken på Hurum.

– Det minker på papirfabrikker i Norge. Har du ikke et nisjeprodukt, ligger du dårlig an. Vi synes vi fortjener å leve. Men det blir rart når de som starter returordningene ikke kjøper i den andre enden, mener klubblederen.

Brevpapir

Han har sendt brev til en rekke instanser, for at de skal få øynene opp for resirkulert papir. Håpet er at politikerne instruerer sine innkjøpere til å kjøpe papir fra kartonger. Hvis alt går etter planen, kan Hurum Fabrikker feire hundre år om to år.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Norsk Returkartong håper også de får beholde en norsk produsent av returpapir. Alternativet er å eksportere kartongene ut av landet.

– Vi hadde en overgang for 10-15 år siden, da folk sluttet med klorbleket papir. Nå er neste revolusjon å få folk til å gå fra jomfruelig til resirkulert papir, understreker Kildal.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.