IT

Pass på programvarelisensene

21. juli 2008 - 07:06

Hvorfor skal man betale i dyre dommer for å passe på at man har de programvarelisenser man trenger?

Er ikke det penger rett ut av vinduet?

– Det er det på ingen måte. Tvert imot, mener daglig leder i PC-Ware, Geir Christensen.

Hvem - hva?

Det er flere årsaker til at bedrifter trenger hjelp for å holde orden på de programvarelisenser man eier, eller for den saks skyld bruker, men ikke eier.

Svært få bedrifter klarer på egen hånd å holde orden på hvem i bedriften som bruker hva av programvare. Mange har for mange lisenser og noen har for få. .

– Svært ofte kan vi spare bedriftene for rundt 10 prosent av programvarekostnadene når vi går gjennom alt de har kjøpt og hva de faktisk bruker. Men minst like viktig er det at bedriftene får orden i sysakene slik at de oppfører seg i henhold til de avtaler de faktisk har inngått, eller blir «compliant» som det heter på fagspråket.



Liten og lang skrift

Christensen peker på at svært få bryr seg om alle de lange juridiske tekstene som dukker opp hver gang en ny programpakke installeres. Alle klikker i ruta for akseptert så raskt som mulig.

– Slike tekster er ofte utformet av amerikanske jurister, og de er ikke kjent for å skrive kortfattet. I tillegg varierer avtalene mye fra selskap til selskap. Det betyr at det er nesten umulig for den enkelte bedrift, som har mange ulike programpakker, å vite hvordan de står juridisk i forhold til alle selskapene. En typisk IT-sjef er en tjenesteleverandør og ikke en som kan alt om juridiske spissfindigheter, sier Christensen.

Kontroll

Grunnen til at det er viktig å holde seg på lisensmatta er at mange stor programvareselskaper nå gjør revisjoner ute hos den enkelte kunde. Enten gjør de det selv eller de setter det bort til revisjonsfirmaer.

– Det står faktisk i kontrakten at de kan gjøre det, så de har retten på sin side. Alle de store selskapene gjør det, og det er også en inntektskilde for dem. Oppdager de at kundene har installert programvaren på flere PC-er eller servere enn de har betalt for, kan de kreve tilbakebetaling eller utstede bøter. I tillegg mister man de rabattene man har fått, sier han.



Ofte for mange

Når PC-Ware får i oppdrag å gå gjennom en bedrifts programvaresituasjon, gjør de det på en automatisert måte. Programvaren går gjennom alle PC-ene og serverne på nettverket og skaffer en oversikt over hva som er installert.

– Vi har en database med over 60 000 programmer og kjenner lisensavtalene på alle sammen. Det gjør at vi kan si noe om den juridiske situasjonen. I tillegg kan vi se hva som er installert og sammenholde det med hvordan den enkelte bruker skal være utstyrt. Ofte finner vi at den enkelte PC er overlisensiert for rundt en tusenlapp i året. Det er ikke programvareleverandørene spesielt fornøyd med at vi avdekker fordi de mister inntekter. Mange er også underlisensiert, og da unngår man i hvert fall ekstra utgifter i forbindelse med revisjoner. Det er sjelden vi finner noen som er riktig lisensiert, sier Christensen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.