I over fem år har vi snakket med norske poLight, senest under Mobile World Congress i Barcelona i februar i år.
Hele tiden har de sagt at nå er det like før vi får se produktet deres, verdens raskeste autofokuslinse, TLens, i mobiler.
Stor interesse
Skal vi legge investorenes interesse for selskapet til grunn kan det være grunn til å tro dem.
Nylig hadde de en aksjeemisjon hvor de ville ha inn 150 millioner kroner.
– Det fikk vi og vel så det. Emisjonen ble overtegnet, så vi justerte ned litt på det investorene fikk for pengene samtidig som vi tok 160 millioner, sier sjefen for poLight, Øyvind Isaksen.
Etter så mange år i startgropa er Isaksen nå svært fornøyd med at det første produktet nå er i produksjon. Produksjonspartneren STMicroelectronics og sammenstillingspartner THEIL på Taiwan er i gang med produksjonen av serien de kaller TLens Silver.
Den passer til sensorbrikker på 1/3 tomme og slike har en oppløsning på opptil 13 megapiksler. Den neste serien, TLens Platinum, følger snart etter og passer til de mest påkostede kameraene med bildesensorer på 1/2,3 tommer og oppløsninger på mer enn 20 megapiksler.
Neste år
poLight har levert produktprøver til en lang rekke mobilprodusenter som jobber med modeller med den nye norske kameralinsen.
– Teknologien er oppe til eksamen nå, men vi får veldig positive tilbakemeldinger fra kundene. Samtidig er de svært naturligvis fornøyd med at produksjonen er i gang. Det er en trygghetsfaktor, sier Isaksen.
Heller ikke nå kan han tidfeste når vi kan få mobiler med norske autofokuslinser. Han er temmelig sikker på at det vil skje innen et år.
På tross av den raske teknologiske utviklingen vi ser på mobiler er det også en stor konservatisme. Gjennom mange år har bransjen vent seg til å bruke teknologien som er basert på VCM - Voice Coil Motor, men poLight er overbevist om at fordelene de kan by på vil overbevise mobilprodusentene.
Ikke bare bruker autofokuseringen veldig mye mindre strøm, den er også så lynrask at kameraene kan sette samme flere bilder slik at alt er i fokus.
– Mest sannsynlig vil vi se linsen i mobilene til mindre produsenter i Kina. De er ivrigere til å ta i bruk ny teknologi for å stikke seg frem og mange av dem jobber med linsen nå, sier han.
Neste prosjekt
Med begge modellseriene snart i produksjon er tilden moden for neste utviklingsprosjekt.
– Nå har vi penger nok til utvikling og vi har allerede kjørt studier som viser at vi kan bruke den samme teknologien til å utvikle optisk stabilisering. et vil gi oss en enda større del av dette markedet, sier Isaksen.