Romindustrien støttes indirekte og godt i Norge. Og får igjen i godt monn.
- Regjeringens bevilgninger til utvikling av romindustrien er definitivt vel investerte penger, sier Geir Hovmork, nestleder ved Norsk romsenter og leder for senterets industriavdeling.
Få
Årlig omsetter et 20-talls norske bedrifter romfartsrelaterte tjenester for over fem milliarder kroner i Norge.
Fem norske satellitter er skutt opp siden 1992 og to nye kommer i løpet av et drøyt år.
Statlige penger
En fersk rapport fra OECD skryter av norsk romindustri, ringvirkningene av penger bevilget til industrien er store.
I 2008 har regjeringen satt av drøyt 400 millioner kroner til ESA og rundt 70 millioner til romsenteret.
Lønnsom romsatsing
For hver krone staten går inn med blir det skapt en tilleggsomsetning for norske leverandører på 4 kroner og 60 øre. Det er også betydelig omsetning i andre selskaper, som Telenor, som med selskapet Telenor Satellitte Broadcasting er blant de største innen norsk romvirksomhet.
Hovmork forteller at flere utviklingsprosjekter i norsk romindustri senere har gitt oppdrag på andre markeder. Kongsberg-gruppen, Nammo, trondheimsbaserte Marintek og Oslo-selskapet Presens er blant de mange aktørene som har overført sin teknologi på andre områder.
Side-produkter
Daglig leder i selskapet Presens, Frode Meringdal, forteller at de jobber bevisst med å få til spin-off-effekter av applikasjoner de utvikler for romindustrien.
Nå er de i ferd med å utvikle trykksensorer for ESA som tåler såkalt kosmisk stråling. Et produkt som kan brukes på andre områder også.
Det ultimate
- Generelt sett er det å jobbe for romindustrien veldig kvalifiserende. Det regnes som det ultimate og stiller ekstreme krav til pålitelighet. Det arbeidet man legger i det er noe man kan dra med seg inn i alle markeder man er i, sier han, og legger til at det samme gjelder for oljeindustrien.
- Vi har ting som vi har utviklet for olje- og gassindustrien som vi kan bruke i rommet. På noen områder ligger romindustrien langt foran, mens på andre områder ligger de langt bak og oljeindustrien ligger foran, sier han.