Laserteknologi har revolusjonert hornhinnekirurgi og øyediagnostikk.
Livsstil og bedret personlig økonomi får stadig flere til å velge bort briller og linser. De legger seg i stedet på operasjonsbordet for å få utført laseroperasjon på øynene.
Fire av ti nordmenn er enten nærsynte, overlangsynte og eller har skjeve hornhinner. 70 prosent av disse har bra nok kvalitet på hornhinnen til å få utført laserkirurgi for å oppnå normalt syn.
Skjærer vekk
I Lasik-metoden bruker legen først et mikrokirurgisk instrument for å skjære et tynt lokk på toppen av hornhinnen som legges til side før laserbehandlingen. Laserstrålen benyttes så til å endre kurvingen på hornhinnen etter nøye beregnede forundersøkelser og tester av pasientens øye.
Etter at selve laserbehandlingen er utført, stryker legen forsiktig lokket tilbake. Det suger seg fast uten ekstra hjelpemidler og pasienten er i stand til å se umiddelbart etter operasjonen.
15 prosent av pasientene har imidlertid for tynne hornhinner til å bruke den vanligste typen laserkirurgi.
Da kan legen i stedet benytte den såkalte Lasek-metoden. Den største forskjellen er at ved Lasek utføres laserbehandlingen på selve hornhinneoverflaten mens ved Lasik foregår laserbehandlingen under hornhinnens overflate.
Før Lasek-behandlingen dryppes øynene med en væske som gjør at legen kan skrape bort et meget tynt cellelag fra hornhinneoverflaten. Dette er overflateceller som stadig fornyes. Deretter utføres selve laserbehandlingen som tar mellom 30 og 90 sekunder avhengig av synskorreksjonen. Begge behandlingene gir lite smerter etter behandling.
Det siste innen øyekirurgi er å operere inn permanente linser på øyet. Dette er en reversibel prosess, men faren for å få grå stær senere er større enn ved laseroperasjoner. Denne typen behandling er spesielt interessant for de som har for tynne hornhinner til å bruke laser.
Få bivirkninger
I dag er det få farer forbundet med laseroperasjon på øyet, ifølge kirurg og øyelege Willy Pettersen ved Argus Øyeklinikk i Oslo. 90 prosent av de som opereres klarer seg uten briller og linser etter inngrepet.
For de resterende er det nødvendig med en runde til under laseren. En prosent av pasientene får redusert nattsyn eller ubehag med stråling rundt lys i mørket og blir dermed avhengig av briller for mørkekjøring med bil. I tillegg opplever noen problemer med tørrhet, lyssensitivitet, rødhet, utydelig syn, hodepine eller øyne som renner/brenner.
Pettersen påpeker at god kvalitet på hornhinnen er avgjørende for godt resultat. I tillegg til de ordinære korrigeringene nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner, har han de siste 2-3 årene begynt å korrigere såkalt COMA-tilstand og sfæriske abessasjoner.
- Det kan forklares som en ring med nærsynthet utenom sentrum av hornhinnen som gjør synet slørete når pasienten ser til sidene. I dag er vi i stand til å lokalisere dette på forundersøkelser og behandle det med laser, forteller Pettersen.
Han var en av de første som begynte med laserbehandling her til lands.
Selve operasjonen
TU overvar en laseroperasjon sammen med øyespesialist Willy Pettersen. Før selve operasjonen er alle pasientdataene lagt inn i en datamaskin som er koblet til laseren. Her ligger data som størrelsen på pupillen, tykkelsen på hornhinnen og vinkelen på hornhinnen.
Etter at pasienten har fått dråpebedøvelse på øyet, setter legen et instrument direkte på pupillen for å lage vakuum. Det hever hornhinnen så mye at øverste lag kan skrapes/skjæres bort med en maskinell " kutter".
Fliken som løftes utgjør ca 1/3 av hornhinnen, deretter gjøres korrigeringen med laser. Laseren splitter molekylbindingene i hornhinnen med spotter på 1-2 mm i flere pulser avhengig av synskorrigeringen som skal utføres.
Supertynt
Selve synskorrigeringen utfører Pettersen med en excimer-laser som tar hensyn til hornhinnetykkelse og - topografi. Excimer-laseren bruker usynlig ultrafiolett lys til å utføre hornhinneoperasjonen. Det kalde lyset rettes inn mot bestemte punkter og ødelegger ikke vevet rundt. 80 prosent av brytningen av lyset skjer i hornhinnen og da blir effekten størst ved å foreta inngrepet her.
- Hver puls av laseren fjerner mikroskopiske deler av hornhinnevevet tilsvarende 1/500 del av tykkelsen på menneskehår. Vi gjør det brytende mediet tynnere slik at det bryter mindre. Jo større korreksjon - jo mer fjernes, forteller Pettersen.
Pasienten sier ingenting under behandlingen, men følger nøye med på det legen forteller. Under laserbehandlingen får hun beskjed om å fokusere på et rødt punkt.
Operasjonen tar rundt 30 sekunder per øye på vår pasient som har minus tre i nærsynthet. Etter laserbehandlingen legges fliken tilbake og pasienten kan se umiddelbart.
En hornhinne som er operert trekker vann. Pasientene kan dermed få tåkesyn rett etter operasjonen. Dette går fort over og såret i hornhinnen smerter i 1-2 timer etter at bedøvelsen går ut.
Og prisen? 15.000,- for hvert øye - inkludert etterbehandling.