ETTERUTDANNING

Permitterte skal få påfyll: Interne læreressurser i bedriftene skal deles på tvers

Under emnetaggen #delingsdugnad lanserer NHO, Nito og flere andre et initiativ som skal styrke kompetansen til de som står uten jobb.

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, leder seansen onsdag der initiativet #delingsdugnad blir presentert.
Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, leder seansen onsdag der initiativet #delingsdugnad blir presentert. Foto: NHO
13. mai 2020 - 08:00

Nav meldte tirsdag at de nå har registrert 389.900 arbeidssøkere. Dette er 18.500 færre enn i forrige uke, men gir fortsatt en ledighet på nesten 14 prosent.

– Sammenlignet med uke 15, da ledigheten var på sitt høyeste, er det nå 42.800 færre arbeidssøkere. Nedgangen de siste fem ukene har vært størst innen butikk- og salgsarbeid, serviceyrker og annet arbeid, samt innen bygg og anlegg, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng i Nav i en pressemelding.

Gratis kurs for de uten jobb

I dag, onsdag, lanseres et nytt tiltak for de som er i permittering eller uten jobb. #Delingsdugnad er et initiativ som foreløpig NHO, Telenor, Posten, DNB, NorgesGruppen, Digital Norway, Skanska, ManpowerGroup, NITO, Negotia og YS støtter. Det lanseres onsdag klokka 9 på et digitalt arrangement hos NHO, med statsråd Henrik Asheim (H) og ledere fra noen av Norges største bedrifter til stede, går det fram om en pressemelding om tiltaket. Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO leder seansen, der blant andre NITO-president Trond Markussen skal presentere innholdet.

Det konkrete innholdet i arbeidet er at bedriftene nå skal dele sine interne, digitale læringsressurser også med andre. I tillegg til goodwill vil det også øke muligheten for å få tak i riktigere kvalifisert personell senere.

Telenor har alt gjort et utvalg av sine interne læringsprogrammer tilgjengelige.

– Vi tror dette er kompetanse som stadig flere arbeidsgivere vil søke etter fremover, og dermed ressurser som kan komme mange permitterte og arbeidsledige til gode, sier konsernsjef i Telenor Sigve Brekke i pressemeldingen.

– Tiden er inne for at alle som kan bidrar til å styrke kompetansen til den norske arbeidsstokken på best mulig måte, og vi oppfordrer norske selskaper og organisasjoner som har mulighet til å bli med på delingsdugnaden, sier administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid.

Læringsressursene som tilbys er alt fra webinarer til mer omfattende kurs. Kursene omfatter en rekke kompetanseområder, men mange av kursene har spesielt fokus på digital kompetanse.

I tillegg til statlige midler

Før påske ga regjeringen 190 millioner kroner til kompetanseheving for permitterte og arbeidsløse, både i form av nettbasert opplæring og kurs rettet mot seks spesifikke bransjer.

50 millioner ble bevilget til nettbaserte kurs som skal treffe bredt, og 100 millioner ble bevilget til kurs rettet mot ulike bransjer, blant annet anleggsbransjen, og kraftnæringen.

Direktør Sveinung Skule i Kompetanse Norge, som er et direktorat under Kunnskapsdepartementet, har en stor del av ansvaret for å fordele midlene til læresteder og virksomheter som vil bidra.

– Planen er at tilbudene skal gjøres tilgjengelig i løpet av kort tid og helst før sommeren, sa Skule til Karriere360 tidligere i vår.

Initiativet som lanseres nå, kommer imidlertid i tillegg til dette.

– Behovet for livslang læring og kompetanseheving i arbeidslivet var stort før korona, og det er forsterket nå. Delingsdugnaden næringslivet byr opp til er et godt initiativ til nettopp dette, sier statsråd for høyere utdanning Henrik Asheim (H) i pressemeldingen om det nye initiativet.

Steinsprang på E16 ved Kjerrskredene i 2016.
Les også

Nå skal det bli stopp for disse skredene på E16

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.