Tekst: Tom Kristian Venger, NFA
Foto: Basf og Cybernetica
Hva står i fokus i ditt ekspertområde nå?
Avansert regulering blir tatt i bruk innen nye og mer krevende anvendelsesområder. Mens Modellbasert Prediktiv Regulering (MPC) må betraktes som moden teknologi innen raffineri og deler av petrokjemisk industri, er fortsatt mye ugjort innen kjemisk, metallurgisk og næringsmiddelindustri og oppstrøms innen petroleumssektoren.
I de nye markedssegmentene ser vi at bruk av ulineære, fysikalske prosessmodeller vinner fram, i motsetning til de tradisjonelle, lineære sprangresponsmodellene som har vært brukt siden 1970-tallet. Anvendelsene blir mer krevende, for eksempel ved produksjon av serier med spesialkvaliteter, hyppige produktoverganger og batchprosesser. Et typisk trekk er også at det er mangel på gode målinger, slik at modeller brukes til ‘soft sensing’.
Hva er trendene i markedet?
Stadig flere prosessindustribedrifter ser modellbasert styring som et strategisk virkemiddel til å opprettholde konkurranseevnen. Det handler om å øke produksjonen, oppnå jevnere kvalitet samt å redusere forbruket av råvarer og energi. I enkelte tilfeller er det også mulig å produsere nye produktkvaliteter.
Hva er de største utfordringene?
Dårlige tider blant annet i byggenæring og bilindustri gjør at også store deler av prosessindustrien har slitt med lave priser og redusert lønnsomhet.
Global konkurranse gjør at prosessindustrien stadig er i endring. Til dels er dette en fordel, fordi økt spesialisering og høye produksjonsvolum innen snevre produktspektre gjør det mer lønnsomt å investere i avansert teknologi generelt, og modellbasert regulering spesielt. Samtidig skaper hyppige endringer en utfordring på vedlikehold av avanserte løsninger.
Hvordan løses disse utfordringene?
Det ser ut til at de dårlige tidene fører til ytterligere konsolidering i industrien. Videre påvirkes naturligvis investeringsviljen – til dels ved kutt i investeringene – men like ofte ser vi ser vi at industrien velger strategisk investering i avansert regulering for å bedre lønnsomheten.
Vi ser et økt fokus på vedlikehold. Den generelle IT-utviklingen har gjort det mulig å utføre omfattende og effektivt vedlikehold av applikasjoner langt borte, gjennom sikker fjernaksess mot produksjonsanlegget.
Hvordan er tilbakebetalingen (Return On Investment)?
Produksjonsøkningen er typisk på 2 – 5 prosent for et anlegg som var veldrevet i utgangspunktet. I spesielle tilfelle har gevinsten vært på hele 20 prosent. I tillegg oppnås jevnere kvalitet.
Tilbakebetalingstiden er ofte under 6 måneder. Den bør være under ett år, ellers taper man konkurransen med andre forbedringsprosjekter.