Philips har nærmest hatt klippekort på EISA-priser med sine toppmodell innen flatskjermer. Dette er modellen hvor Philips lar kostnader være kostnader, og gjør det som trengs for å lage det mange mener er verdens beste TV.
Man kan ikke forvente en revolusjon hvert år, til det kommer årene for fort. Det er derfor en forfinet versjon som kommer fra Philips denne gangen - en evolusjon mer enn en revolusjon.
Motheye
I år som i fjor er det snakk om 46 tommer. Ja, det kommet en bortimot identisk versjon i 60 tommer, men den har ikke det berømte Motheye-filteret. Dette filteret er unikt i måten det undertrykker refleksjoner.
Det skal dog sies at den vanlige matte skjermen til Philips også er rimelig god på å undertrykke refleksjoner, så ønsker du deg en større skjerm gir 60 tommeren teknisk sett et like godt bilde.
En av forbedringene fra forrige år er det nevnte filteret. Det var riktig nok godt til å undertrykke refleksjoner, men det hindret også noe lys å kommer ut gjennom filteret.
Philips har derfor modifisert filteret noe, og har dermed økt lysgjennomstrømmingen.
Nå har vi aldri tenkt på fjorårets modell som lyssvak, men årets modell greier å pumpe ut blendende mye lys om man ønsker.
TEST: Store bilder til en billig penge
Stram design
Vi skal være forsiktig med å kalle dette for årets modell, siden vi skriver 2013. Det er selvsagt fortsatt snakk om en 2012-modell. 2013-modellen kommer ikke før på høsten, kjenner vi Philips rett.
Designen er stram med en flott, ganske slank metallramme rundt det matte panelet. Der panelet gjør alt for å undertrykke refleksjoner, gjør rammen det stikk motsatte.
Har man noe som reflekterer fra baksiden av sitteposisjon, som en lampe eller et vindu, vil panelet nesten ikke reflektere noe mens man kan se mye refleksjon fra selve rammen.
Vi kan skjønne dette valget, for man må i dag ha designet på plass for å selge, og matt svarte TV-er er neppe det som vil selge mest.
Bra med tilkoblinger
Når det kommer til tilkoblinger har Philips ikke spart på konfekten. Hele fem HDMI-kontakter er på plass. Den kommer selvsagt også med USB-porter, noe man trenger for å hekte på harddisker og lade opp 3D-brillene.
Det følger med to sett med aktive briller. Brillene er laget slik at man i tillegg til å se på 3D kan bruke dem til å spille spill med fullskjermmodus for hver spiller. Dette virker på alle spill hvor man spiller med splittet skjerm.
Vanligvis er dette en funksjon man kun ser på skjermer med passiv 3D, men Philips støtter også dette på skjermer som denne, med aktiv 3D.
TEST: TV-er mellom 40 og 42 tommer
Gode kalibreringsmuligheter
I fjor tok Philips et steg videre når det kom til kalibrering. De inngikk et samarbeid med ISF og kom med muligheten for å kalibrere skjermen med låste innstillinger for ISF-dag og natt. Dette er også med på denne modellen.
Fordelen med dette er at Philips måtte øke justeringsmulighetene for å få ISF-sertifiseringen. Den kommer med en komplett hvitbalansejustering og en fargejustering for primær- og sekundærfarger.
Det som mangler er lysstyrke for hver farge. De er dermed ikke snakk om en komplett CMS-løsning, og det burde denne skjermen hatt for å score full pott på kalibreringsmuligheter.
Tidligere har Philips fått et fortjent rykte for å være overprosesserte. Dette er nå endret. Velger man film eller ISF står stort sett all bildeprosessering av, noe som er et bedre utgangspunkt.
Da kan man velge hva man vil sette på selv. Vi aktiverer «natural motion» på det laveste og setter på det dynamiske baklyset.
Gnistrende bilder
Når det kommer til LED-belyste LCD-skjermer er det ingen teknologi som matcher de skjermene som kommer med LED-diodene plassert bak selve LCD-panelet. Dette har forskjellige navn, men vi kaller det noe så enkelt som bakmonterte LED-dioder.
Måten Philips implementerer dette på er å dele diodene opp i soner som kan dimmes individuelt. På den måten kan man belyse panelet på lokale områder, og hente frem en uhørt høy kontrast.
På et tradisjonelt belyst panel må hele baklyset dimmes ned for å oppnå et brukbart sortnivå, noe som går ut over dynamikken på lyse objekter. Med bakbelysning får man både i pose og sekk.
Bakdelen er at dette er en langt mer kostbar teknologi sammenlignet med kantmonterte LED-dioder. Derfor er det ikke alle som bruker denne teknologien, og teknologien er derfor kun forbeholdt toppmodellene fra LG, Sony og Philips. Samsung og Sharp har hatt dette tidligere, men har nå gått bort fra det igjen - sannsynligvis på grunn av kostnaden forbundet med det.
I mine øyne er den bildedynamikken man får med denne teknologien totalt overlegen kant-LED, selv om den sistnevnte teknologien er blitt bedre med tiden.
Det er ikke bare kontrasten i bildet som imponerer oss. Måten Philips takler bevegelser på er også noe av det beste vi har sett. Setter man bevegelseskompensasjonen på det laveste nivået får man bilder som glir glatt over skjermen, uten skjemmende artefakter.
Skarpheten er strålende og detaljrikdommen er til å gni seg i øynene av. Liker man knivskarpe bilder med masse trykk, kan man ikke gå feil med denne skjermen.
TEST: Hvilken strømmetjeneste er best?
Strålende 3D-opplevelser
De første LCD-modellene fra Philips var ikke mye å skryte av når det handlet om 3D. Det var en hel del crosstalk, og det var nesten en smule slitsomt å se på 3D. Siden introduksjonen har alle blitt bedre på dette, Philips inkludert. Årets modeller har tatt enda et skritt i riktig retning.
Nå presenteres 3D med en kvalitet som gjør det å se 3D til en opplevelse man husker med glede og ikke gru. Når man får kontroll på crosstalk oppleves bildet som langt roligere å se på. Man lever seg mer inn i handlingen, og man får den opplevelsen som 3D er ment å være.
Filmen vi ser på er forresten Madagaskar 3, en helt strålende 3D-film. Bildene er knivskarpe, noe som knapt hadde vært mulig for et par år siden på 3D. Det lille vi fortsatt ser av crosstalk er transparente skygger i enkelte scener.
De er heldigvis så transparente at de ikke tiltrekker seg oppmerksomhet, noe som gjør de mindre irriterende.
Ikke den smarteste TV-en i klassen
Når vi ser på smart-TV-plattformer er det noen aktører som har lagt listen. Vi snakker selvsagt om LG og Samsung, som virkelig har gjort en god jobb med å gjøre smart-TV til et viktig salgsargument. Det man virkelig savner er skikkelige videotjenester som Netflix, SF-anytime og tilsvarende.
Philips har riktig nok videotjenester, men når omtrent alle stiller i klassen for voksenunderholdning (les: porno), blir det for dumt. Headweb og Viaplay er omtrent de eneste tjenestene som ligner litt på det vi er ute etter på dette området, og det blir for dårlig.
Det er også positive elementer her, nemlig fjernkontrollen. Den kommer med et komplett qwerty-tastatur på baksiden, og gjør det utrolig mye enklere å legge inn tekst, både når man skal skrive inn passord, og når man vil gå på nett med TV-en.
Det er nemlig mulig, selv om brukeropplevelsen er langt bak en normal PC eller lesebrett. Hvor lett er det å være på en nettside om man blir fratatt muligheten til å rulle nedover siden? Tenkte meg det, ja!
Konklusjon
9707 er en gnistrende god skjerm som har få rivaler når det kommer til absolutt bildekvalitet. Den kommer riktignok med en rimelig stiv pris i forhold til størrelsen.
Det er prisen man må betale for å få en av de aller beste bildeopplevelsene på markedet.
Bildemessig er dette en klar sekser, men pris og en middels smart-TV-plattform gir en totalscore på en sterk femmer.
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.
Les også:
Snart kan TV-ene bli billigere