BYGG

Planlegger et av landets høyeste hus på Forus

«The Twist».

Slik kan det som vil bli en av landets høyeste bygninger bli seende ut. Høyhuset er planlagt bygget på Forus, og har foreløpig fått navnet «The Twist».
Slik kan det som vil bli en av landets høyeste bygninger bli seende ut. Høyhuset er planlagt bygget på Forus, og har foreløpig fått navnet «The Twist». Bilde: Arkitekt: LINK Arkitektur, illustratør: Brick Visual
Ina AndersenIna AndersenJournalist
18. feb. 2015 - 19:30

Grunneier Haakon Ørland har engasjert Link Arkitektur til å tegne høyhuset, som skal bli en del av områdeplanen for Forus Øst, skriver Stavanger Aftenblad

Bygningsplanene som nå er levert inn til behandlingen hos Stavanger kommune, består av et høyhus på 30 etasjer - og vil være 118 meter høyt.

Det gjør det til et av de høyeste husene i Norge, én meter høyere enn Oslo Plaza (117 meter), og i hvert fall foreløpig kun slått av Nexans fabrikktårn i Halden (120 meter).

Kan bli hotell

Tomten ligger like ved togstasjonen på Gausel, ved inngangen til næringsområdet på Forus.

Hva bygningen skal inneholde er ikke bestemt, men det legges opp til kombinerte formål, hvor både hotell, kontorer, boliger og butikker er aktuelt, skriver avisen.

I tillegg til høyhus-delen vil bygningen bestå av lavere bygningskropper på ni, syv og fire etasjer. Samlet areal blir på 40.000 kvadratmeter, og det vil også være flere etasjer under bakken.

Sammen danner bygningskroppene en halvsirkel og et gårdsrom, som igjen i områdeplanen er knyttet til et åpent torg.

Les også: Her er heisen som kan gå både loddrett og vannrett

Arkitekt René de Groot mener bygninger i ulike høyder skal tilpasse seg omgivelsene rundt, samtidig som det gir et dynamisk og levende uttrykk. – Det vil være et landemerke og en attraksjon, sier han.
Arkitekt René de Groot mener bygninger i ulike høyder skal tilpasse seg omgivelsene rundt, samtidig som det gir et dynamisk og levende uttrykk. – Det vil være et landemerke og en attraksjon, sier han.

– Et landemerke

Arkitekt René de Groot i Link Arkitektur forklarer til Teknisk Ukeblad at skissene fra Link Arkitektur viser flere volum i forskjellig høyde, hvor de har jobbet med å tilpasse seg skalaen til omgivelsene rundt.

– Kombinasjonen av volumer i ulike høyder gjør at tårnet forankres i konteksten og danner et dynamisk og levende uttrykk. Samtidig har vi ønsket å skape et orienteringspunkt i form av et høyhus. Høyhuset vrir seg i etasjene oppover og danner en parallell linje med toglinjen. Det vil være et landemerke og en attraksjon, og vi ønsker derfor å legge til rette for en utsiktsarena på øverste plan som er åpent for besøkende, påpeker de Groot.

I 30. etasje legges det dermed til rette for en restaurant med takterrasse på 800 kvadratmeter.

Selve høyhuset hviler på to runde sokler. Den bakerste sokkelen ser arkitekten for seg at kan inneholde resepsjon eller foaje, og fungerer som en akse som vrir tårnet i etasjene oppover.

Den fremste sokkelen blir liggende som del av et torg og skal kunne inneholde for eksempel et bydelshus.

Høyhuset over planlegges med hotell og/eller kontor.

Les også: Bygger verdens høyeste skyskraper med 80.000 tonn stål

– Sosial arenaBygningen består av et høyhus på 118 meter, fordelt på 30 etasjer. I tillegg kommer lavere bygningskropper og flere etasjer under bakkenivå. Det er dessuten et ønske at det 800 kvadratmeter store taket til høyhuset skal være tilgjengelig for publikum. <i>Arkitekt: LINK Arkitektur, illustratør</i>
– Sosial arenaBygningen består av et høyhus på 118 meter, fordelt på 30 etasjer. I tillegg kommer lavere bygningskropper og flere etasjer under bakkenivå. Det er dessuten et ønske at det 800 kvadratmeter store taket til høyhuset skal være tilgjengelig for publikum. Arkitekt: LINK Arkitektur, illustratør

– Sosial arena

For de lavere bygningsdelene ser de Groot for seg boliger i de to laveste, som vender mot sørvest.

– Vi mener at bolig i kombinasjon med de andre formålene vil gi liv i området hele døgnet, forklarer han. 

I første etasje under boligene foreslår arkitekten å legge til rette for forretninger, og ellers kontorvirksomhet. I tillegg er det planlagt lekeplasser utenfor og et gårdsrom.

Også taket på de lavere bygningsdelene skal kunne brukes til terrasse.

– Vi ønsker med skisseforslaget å bidra til å skape en sosial arena for både byen og regionen, og et samlingsted for området, understreker han.

Underetasjene som er tegnet inn er tenkt å kunne bestå av butikker, konferanselokaler og et områder tilrettelagt for sportslige aktiviteter, som utleie av baner, klatrevegg, helsetilbud, utsalg for sportsutstyr og lignende. I øvrige underetasjer planlegges et parkeringsanlegg.

Les også: Nytt superstål er like bra som titan, men langt billigere

Signalbygg

Grunneieren understreker overfor Aftenbladet at han håper at dette kan bli et signalbygg, men at han ikke har planer om å bygge prosjektet selv.

– Jeg er en reklamegründer som tilfeldigvis eier denne eiendommen. Jeg har hatt folk på døra som ønsker seg inn i prosjektet, men jeg har valgt å vente med å gå inn i noe samarbeid foreløpig. Konkrete formål og samarbeidspartnere får komme senere, sier Ørland.

Forslaget inngår i en større områderegulering som skal opp til 2. gangsbehandling i våren 2015.

Det planlegges flere høye bygninger i Norge. Høyest er nok Fornebuporten utenfor Oslo, hvor et 140 meter høyt hus på 40 etasjer er under planlegging.

Les også:

Ville bygge 240 meter høyt i Stockholm. Forsvaret kan ikke godta mer enn 45 meter

Dette er verdens beste høye bygg

Kinesere produserer 24 kvadrat hvert fjerde minutt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.