PRODUKSJON

Planter mot infeksjon

18. okt. 2001 - 12:57

Uhemmet bruk av antibiotika, blant annet mot influensa, har ført til spredning av multiresistente bakterier, som gjør at tradisjonelle antibakterielle medikamenter vanskelig tar knekken på kurante infeksjoner. I Norge har det forekommet blant annet multiresistente E.coli-bakterier og gule stafylokokker.

Kartlegger

Canor Biotech AS på Snåsa driver en omstendelig kartlegging. Et utall kjemiske substanser fra en lang rekke planter skal under mikroskopet. Målet er å finne planteekstrakter som griper inn i den tidligste fasen i en infeksjon, nemlig bindingsprosessen mellom celle og bakterie – og hindrer at bakterien fester seg og dermed unngår infeksjonsspredning.

Bakterier fester seg på overflaten av en vertscelle, for eksempel i svelg, tarm eller hud.

– Planteekstrakter med hemmende egenskaper kan danne grunnlag for nye medikamenter som griper inn på et tidligere stadium enn antibiotika, og dermed reduserer antibiotika-bruken, sier gründer Gunnar Brønstad.

Et hav å ta av

I laboratoriet blir celler tilsatt bakterier og forskjellige planteekstrakter, ekstrahert i ulike fraksjoner. Sivilingeniør Thomas Nordengen studerer hvorvidt ulike ekstrakter hemmer bakteriene fra å hefte seg til cellene. Dernest analyserer han de ulike bestanddelene i ekstrakten for å bestemme hva som er den aktive substansen.

– Vi har et hav av planter å ta av, og skulle ha arbeid nok til en gang utpå 2030, humrer han.

– Men vi trenger litt flaks. Vi er helt avhengig av å treffe stoffer som faktisk virker. Potensialet er ekstremt stort hvis vi lykkes, både innen humanmedisin og veterinærmedisin.

Parallelt med plantestudiene forsøker Canor Biotech å utvikle mer effektive laboratoriemodeller for infeksjonsstudier. Arbeidet skjer i samarbeid med Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Raffinerer metodikken

Hvilke planteekstrakter som er mest lovende, er foreløpig en godt bevart hemmelighet.

En rekke preparater utviklet fra planter, fins allerede, for eksempel solhattoppløsning til å forebygge eller lindre forkjølelse, eller råmelktabletter mot sår hals. ZymBio deltok i det vitenskapelige dokumentasjonsarbeidet foran introduseringen av sistnevnte.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.