Politiet har opprettet sak og skal etterforske om Hurtigruten har brutt bestemmelser i straffeloven om smittevern eller smittevernloven.
– Sentralt for etterforskningen vil være å avklare om foretaket og/eller ansvarlige personer om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp Tromsø havn fredag 31. juli 2020, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.
Politiet opplyser videre at etterforskningen igangsettes på bakgrunn av opplysningene som har kommet fram i mediene i løpet av helgen.
Bussulykken i Nordland: Tre bekreftet omkommet. Bussen ligger delvis i vann
Stopper seilinger
Hurtigruten stopper nå alle seilinger med skipene Roald Amundsen, Fridtjof Nansen og Spitsbergen. En foreløpig evaluering viser svikt i flere interne prosedyrer.
– Vår egen rutinesvikt og økt smitte internasjonalt gjør at vi inntil videre innstiller alle våre ekspedisjonscruise både i og utenfor norsk farvann, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en pressemelding.
Hurtigrutens to ekspedisjonscruiseskip som er i drift – MS Fridtjof Nansen og MS Spitsbergen – legges til kai når de nåværende cruisene avsluttes i løpet av de neste dagene.
Hurtigrutens rutetrafikk mellom Bergen og Kirkenes påvirkes ikke.
Selskapet opplyser at de i løpet av mandag vil starte arbeidet med å kontakte gjester som blir berørt av kanselleringene.
Innrømmer svikt
– Dette er en alvorlig situasjon for alle som er berørt. Vi har ikke vært gode nok, og vi har gjort feil. På vegne av alle oss i Hurtigruten er jeg lei meg for det som har skjedd. Vi tar ansvaret vårt fullt ut, sier Skjeldam.
Etter smitteutbruddet på cruiseskipet Roald Amundsen jobber rederiet nå med å gå gjennom hele hendelsesforløpet. En foreløpig evaluering viser svikt i interne rutiner.
– En foreløpig evaluering viser at det har vært svikt i flere av våre interne prosedyrer. Derfor går vi nå gjennom alle våre prosedyrer og alle sider av vår egen håndtering, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.
Rapport: : Tragedien kunne vært unngått – visste om risikoen i 26 år
Fylkeslegen gransker saken
Folkehelseinstituttet (FHI) hadde et møte med skipslegen på Roald Amundsen onsdag, etter at en passasjer på den første seilasen hadde testet positivt for koronavirus. Men først fredag startet Hurtigruten arbeidet med å orientere passasjerene.
Fylkeslegen i Troms og Finnmark har varslet at de skal granske Hurtigrutens håndtering av smitteutbruddet, og politiet har sagt at de oppretter en undersøkelsessak. På bakgrunn av denne vil politiet vurdere om det skal startes en etterforskning av mulige straffbare forhold, som brudd på smittevernloven.
69 kommuner berørt
Fredag kveld ble det klart at alle passasjerene på skipets to siste seilaser, i alt 386 personer, måtte sitte i karantene etter flere smittetilfeller blant besetningen på skipet.
Ifølge FHI er 69 kommuner over hele landet berørt av utbruddet.
Hele mannskapet på båten, i alt 160 personer, er testet. Alle er nå enten i isolasjon eller karantene om bord på skipet, som ligger til kai i Tromsø.
Om lag 40 passasjerer som fortsatt er i Tromsø, er i karantene. Alle som er smittet, er isolert og blir fulgt opp der de er, ifølge Tromsø kommune.
E6 i Ringebu stengt: Omkjøringsveien er også satt ut av spill