- Vi ønsker å informere og advare om det vi tror er aktive og mobile vinningskriminelle i Agder, samt hva bedrifter kan gjøre for å sikre verdiene sine, sier næringslivskontakt i Agder politidistrikt, Eirik Berg Thorsrud, i en pressemelding lagt ut fredag 10. mars.
- Denne uken har det blitt rapportert om tyveri av GPS-enheter fra 11 ulike Volvo lastebiler i Birkenes. Det har også blitt begått tyverier fra anleggs- og landbruksmaskiner i Grimstad og Farsund.
Flere politidistrikt melder om tilsvarende tyverier. Berg Thorsrud frykter at der kan være flere bander i aktivitet rundt om i landet.
Professor om Volvo: – Risikerer å bli et uheldig offer i den geopolitiske utviklingen
Opererer i flere politidistrikter
Denne typen tyverier går gjerne i bølger. Det virker som om en ny bølge er på gang nå.
Tyvene er både profesjonelle og utstyrt med frekkhetens nådegave etter hva vi hører fra bransjehold. Det er ikke uvanlig at de kler seg opp i gult antrekk, labber inn på en arbeidsplass og setter seg godt til rette i en maskin der de forsyner seg av det de ønsker. Uten å bli avslørt.
Prisen på en enkelt GPS-enhet ligger vanligvis i området 300.000 – 350.000. Bandene rasker til tider med seg utstyr for til sammen flere millioner. Ofrene lider i tillegg tap for nedetid på maskinparken.
Utstyret er sporbart, men det hjelper lite
Dagens GPS-utstyr lar seg som regel spore via IP-adresse, slik at når en stjålet enhet blir aktivert på et nytt sted, kan dette spores hos leverandøren. Som også kan blokkere bruk. For at slik blokkering skal skje, må det komme en henvendelse fra politiet. Og det er ikke alltid like enkelt dersom enheten befinner seg i utlandet.
Volvo har konstruert sitt eget system som krever at enheter som flyttes på, må aktiveres fra Volvo sin egen database. De ulike digitale enhetene i et system må kunne gjenkjenne hverandre for at de skal kunne operere sammen, opplyser leverandøren.
Volvo antar at deres enheter er mindre utsatt for tyveri enn andre – uten at der foreligger noen statistikk.
Politiet anbefaler
Tre gode råd fra politiet er gjengitt i pressemeldingen:
- Sikre dyrt utstyr når dette ikke er i bruk, ved for eksempel å parkere traktorer, lastebiler eller anleggsmaskiner i videoovervåket område, eller på sikkert område.
- Ta ut dyrt utstyr når kjøretøy eller maskiner forlates i et lengre tidsrom, f.eks. over natten eller i helgen.
- Holde jevnlig øye med lastebil/traktorer/ grave-/anleggsmaskiner når disse er parkert.
Skal ha kjørt 62 km/t da bilen traff veggen i parkeringshuset