Stavanger: I ettermiddag sender Bellona et brev til Riksadvokaten. I brevet hevdes det at politiet har svært mangelfull oppfølging av viktig miljøkriminalitet.
Miljøstiftelsen har i perioden 2009 til 2012 politianmeldt flere selskaper i oljeindustrien for grove brudd på forurensningsloven og forskrifter. De fleste av disse tilfellene har også blitt anmeldt av Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif).
Les også: Anmelder selskaper for lagring av farlig avfall
Frustrert Hauge
- Politiet gjør ikke jobben sin. Jeg synes det er hårreisende at så viktige saker ikke prioriteres. Man kan lure på hva som egentlig foregår her, sier Bellona-leder Frederic Hauge til Teknisk Ukeblad.
Sakene det dreier seg om er alvorlige, og samtlige har fått fyldig mediedekning.
Blant annet gjelder det lekkasjene fra avfallsbrønner på sokkelen, gasslekkasjen på Gullfaks C, ulovlig lagring av farlig avfall ved Oleon og dumping av avfall i en produksjonsledning på Oseberg C.
Les også: – Vurderer å anmelde Statoil
- Holder tilbake informasjon
- Det har gått svært lang tid uten at etterforskningen har ført til et resultat som er kjent for Bellona eller Klif. Bellona opplever politiets redegjørelse for status for de ulike sakene som svært uklar. Vi opplever også at enkelte politidistrikt er svært tilbakeholdne med å gi ut informasjon, skriver miljøstiftelsen i brevet til Riksadvokaten.
Hauge mener Riksadvokaten må granske forholdene det gjelder.
- Det er nødvendig å stille spørsmål ved politiets kompetanse, handlekraft og prioriteringsevne i saker som omhandler miljøkriminalitet tilknyttet Norges mektigste og mest innflytelsesrike næring. Vi har i øyeblikket liten tillit til politimestrenes vilje og evne til å prioritere og å gjennomføre denne form for etterforskning av miljøkriminalitet. Derfor ber vi Riksadvokaten om å granske de forholdene som vi beskriver i brevet.
Helge Lund: – Vi driver vår virksomhet i flomlys
Krever kompetanse
Miljøstiftelsen mener det er kritikkverdig at verken Kripos eller Økokrim er koblet inn i sakene.
-Vi har forståelse for at disse sakene kan kreve mer kompetanse enn det jevne politikammer er i besittelse av. På denne bakgrunn finner vi det betenkelig at vi har ikke fått noe informasjon om at Kripos eller Økokrim, som har spesialkompetanse på miljøkriminalitetsfeltet, er koblet inn i noen av sakene som vi har anmeldt.
Les også: