Mange, deriblant teknologer, mener at finanskrisa viser at den økonomiske teorien bak økonomiske styringssystemer er mangelfull og åpner for at slike kriser kan oppstå.
Besley, som er professor i økonomi og statsvitenskap ved London School of Economics, avviser dette.
Lot seg forføre
– De økonomiske modellene er solide og velegnede for å ha effektive finansmarkeder. Problemet var ikke den økonomiske teorien, men at mange flinke folk lot seg påvirke av dem og ikke forsto det økonomiske systemet. Det førte til at de tok for stor risiko og ikke brukte modellene riktig, sier Besley til Teknisk Ukeblad.
– Hva sier du til dem som mener økonomisk teori nå bør revideres?
– Kritikken har feil adresse. Politikere over hele det politiske spekteret ble for eksempel sjarmert av finansmarkedene i forkant av krisa. Vi hadde et system av fornektelse. De trodde ikke en krise kunne komme. Vi har forøvrig hatt et 70 år langt økonomisk eksperiment med sosialisme og kommunisme, og det er ikke et alternativ, sier professoren.
På NHHs høstkonferanse i forrige uke sa han blant annet at vestlige land trodde at kriser kun rammet uutviklede økonomier.
- Det var totalt ute av kontroll. Det var en kraftig belåning i mange land, for mange banker tok for stor risiko og det var lite regulering av finansinstitusjoner, sier Besley.