Når strømprisen går i været som i Midt-Norge i vinter, er det mange som vil tilbake til gamle dager da kraftprisen var politisk styrt. Det ville derimot ikke vært lønnsomt, viser en tabell utarbeidet av Statkraft.
– Tabellen viser at kraftprisen har vært lavere enn den ville vært hvis man hadde opprettholdt det gamle regimet, forteller Lars Magnus Günther, kommunikasjonsrådgiver i Statkraft.
Statkraftprisen
Inntil 1991 var kraftprisen i Norge politisk styrt og kalt Statkraftprisen.
– Den gang oppjusterte man kraftprisen etter konsumprisindeksen, forklarer Günther, som mener at dagens system er mye mer effektivt og lønnsomt både for forbruker og samfunnet.
– Samfunnsøkonomisk har dagens system gitt en gevinst. I dag utnytter vi ledig kapasitet i hele det nordiske systemet og det gjør at en samfunnsmessig viktig ressurs blir fordelt på en riktigere måte
– Mer effektiv prissetting
Statkraft får støtte av Berit Tennbakk i Thema Consulting Group.
– Her er jeg helt enig med Statkraft. Markedet har ført til at ressurssene har blitt utnyttet på en bedre måte og vi har fått en mer effektiv prissetting.
Våte og milde år
– Statkraft har i tabellen tatt utgangspunkt i engrosprisen. Hvis man hadde tatt utgangspunkt i husholdningsprisen ville bildet vært litt annerledes med høyere priser de fleste årene før 1997, mener Tor Arnt Johnsen, seksjonssjef for analyse i Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE).
– Husholdningene fikk ikke full nytte av omleggingen før i 1997, da ble det gratis å skifte strømleverandør, sier seksjonssjefen, som forteller at flere av de første årene etter liberaliseringen av kraftmarkedet både var våte og milde.
– Vi hadde mer nedbør enn normalt i den perioden.
– Riktigere investeringer
Johnsen understreker at det politiske målet med liberaliseringen ikke først og fremst var å få lavere strømpriser, men riktigere investeringer.
– En markedsbasert kraftpris gjør at vi får de mest lønnsomme investeringene totalt sett. Forventet strømpris må nå et visst nivå for at det er lønnsomt å investere. Markedsbaserte investeringer er lønnsomt for AS Norge.
– Større fleksibilitet
Det er Einar Hope, professor ved Norges Handelshøyskole enig i:
– Markedet har sørget for en god prisutvikling, og reflekterer både overskudds- og knapphetssituasjoner. Samtidig har markedet gitt oss større fleksibilitet. Hadde det ikke vært for at vi er knyttet til det nordiske markedet ville nok prisene vært høyere i 2002- 2003, mener han.