Helt siden 1954 har Bygg Reis Deg vært avholdt i Oslo. Første gang på Akershus Festning, senere har Sjølyst vært åstedet for Norges og Nordens største byggevaremesse, ifølge ildsjel og direktør Jan-Erik Erichsen. Neste gang vil Lillestrøm være åstedet – og med større lokaler håper arrangøren på enda flere besøkende enn de 60.000 de regnet med i år.
Publikumsmagnet
Messen er populær, både for publikum og fagfolk. – Jeg tror det blant annet skyldes at vi sier nei til andre bedrifter enn de som er tilknyttet byggenæringen. Vi ønsker for eksempel ikke madrassprodusenter eller spekepølseleverandører her, sier Erichsen.
For det er nok av dem som ønsker å delta. I år var det 380 utstillere på 12.000 kvadratmeter inne og 6.000 kvadratmeter ute. I de nye lokalene til Norges Varemesse i Lillestrøm fordobles utstillingsarealet. Spørsmålet er om forbrukerpublikummet vil strømme til messen i like stor grad når messen flyttes. I dag er det nok mange interiørinterresserte fra Oslo Vest som legger lørdags- eller søndagsturen innom Sjølyst.
Fordelen med flyttingen er at det blir bedre parkeringsmuligheter for alle og at messen dermed vil føles tilgjengelig for publikum fra et mye større nedslagsfelt enn tilfellet har vært til nå.
Viktig messe
Daglig leder Bård Hernes fra GBS Data as, forteller at Bygg Reis Deg er en fin mulighet både for å komme i kontakt med nye kunder og vise seg fram overfor de som allerede er det:
– For oss er dette en viktig messe å være med på og vi har deltatt de tre siste gangene med stort utbytte. Vi kommer helt sikkert til å fortsette å delta når den flytter til Lillestrøm. Det er ikke mange messer som har så bred bransjeprofil, forteller Hernes.
GBS Data selger såpass mye at de dekker omkostningene ved deltakelsen og vel så det.
Hernes’ firma selger programvare for alle aktører innen byggebransjen.
– De viktigste dagene for oss er onsdag til fredag når de proffe kundene besøker utstillingen. Tradisjonelt har vår kundemasse bestått av arkitekt- og ingeniørbransjen der vi dekker 70 prosent. Nå håper vi å selge programvare til kommuner, byggherrer og entreprenører. Disse aktørene påvirkes i stor grad av konsulentenes bruk av programvare, sier Hernes som har stor tro på dette markedet.
Bransjens talerør
Under messen ble det også arrangert 72 kurs og seminarer. Noen tilpasset det profesjonelle markedet mens andre var publikumsvennlige kurs om farger og interiør.
Under politikernes møte med byggenæringen på messens første dag (omtalt i TU tidligere/TUs nettsider), fortalte kremmer og administrerende direktør, Haakon Tronrud i Tronrud Bygg AS, at hans mål som leder er å skape attraktive arbeidsplasser for sine ansatte. Firmaet har eksistert i 25 år og får i år en omsetning på rundt 100 millioner kroner.
– Vi er et bevis på at satsing på FoU gir levedyktige bedrifter på sikt. Vi har lavt sykefravær og god kvalitets- og kostnadsstyring. Vi har heller ikke noe problem med rekrutteringen. I dag er heller problemet at de eldre som representerer lang erfaring og mye kunnskap, slutter for tidlig. Vi må få de unge til å forstå at det de velger i dag ikke nødvendigvis er det de vil jobbe med om ti-femten år. Det kan gjøre valget enklere for mange, mener Tronrud, som i tillegg ønsker seg en forenkling av regelverket, færre lovendringer og stabile rammebetingelser.
Lovnader fra Brustad
Statsråd Sylvia Brustad er mye enig med Tronrud. Hun fortalte blant annet at hennes departement allerede har gjort mye når det gjelder forenkling av regelverket, men at det ikke finnes hokus-pokus løsninger her.
– Arbeiderpartiet er innstilt på å gjøre dem enda enklere. Jeg skjønner at dere har behov for stabile rammevilkår, sa Brustad som la til at Ap ønsker en mer solidarisk boligpolitikk og derfor foreslår å øke rammene til Husbanken med 2 milliarder til 13 mrd.
Brustad sa også at hun jobber for at flere byggesaker skal komme inn under 4-ukers regelen når det gjelder byggemelding og svar fra det offentlige. I tillegg jobbes det med internettløsninger for byggesaksbehandling og hun lovte mindre papir og raskere byggesaksbehandling generelt dersom Ap fortsetter å styre.
Fra 1.1 foreslår også Stoltenberg-regjeringen å legge ned den sentrale godkjenningsordningen og legge den inn under Statens Bygningstekniske Etat. I løpet av høsten skal det også nedsettes et utvalg som skal gå gjennom den nye Plan- og Bygningsloven med tanke på forenkling og forbedring.