IKT

Portal for elektronikkproduksjon

Finn Halvorsen
19. jan. 2006 - 10:53
Vis mer

Kitron er flaggskipet i denne bransjen. De har slitt i flere år med dalende omsetning og lønnsomhet.

Det førte blant annet til nedleggelse av selskapets produksjonsavdeling på Kongsberg for halvannet år siden.

Nå er det også klart at det er kroken på døra for deres fabrikk på Linderud i Oslo og i Kilsund i Arendal.

Konsernets norske produksjonsvirksomhet samles på Hisøy i Arendal. Stadig mer av virksomheten flagges ut til Litauen.



Eneste i Oslo-området

For ikke lenge siden valgte også EMG-gruppen i Vestfold å stenge sin fabrikk på Skårer utenfor Oslo.

– Dermed er vi nå det eneste alternativet i Oslo-området. Dersom Flextronics ikke hadde kjøpt Neras produksjonsanlegg i 2000, hadde det i dag ikke vært noen virksomhet her heller. Det er jeg overbevist om, sier administrerende direktør Anders Straumsheim.

Flextronics fikk med seg betydelige produksjonsoppdrag for Nera på kjøpet. Men i årene etter overtagelsen var det bratt motbakke for de fleste bransjer. Antall ansatte sank sakte men sikkert, til tross for en god produksjonsportefølje fra Nera.

– Vi er derfor ganske fornøyd med å kunne presentere en bedrift som har flere ansatte i dag enn ved overtagelsen. Nera er fortsatt en av våre viktigste oppdragsgivere, men antall kunder er økt betraktelig. Dermed er vi mindre sårbare.



Nye kunder

Selv om mange av de mest profilerte nyetableringene i IKT-sektoren de seneste årene har vært innen programvare, finnes det faktisk også nye bedrifter som lager elektronikkprodukter hvor avanserte integrerte kretser, motstander, kondensatorer, spoler og andre komponenter må loddes sammen i sinnrike systemer på mønsterkort.

De færreste, eller kanskje ingen av disse, har noen som helst mulighet til å etablere egne konkurransedyktige produksjonslinjer.

– Der kommer vi inn som kundens forlengede arm, sier Straumsheim.

Ett eksempel i så måte er Xscreen i Fredrikstad, som TU skrev om i TU 35. De har som sitt ambisiøse mål å selge storskjermer for 60 millioner kroner neste år. Og driverelektronikken skal produseres hos Flextronics på Billingstad.

Et annet eksempel er Trondheims-bedriften Nacres aktive hørselvern Quietpro. Produktet er spesielt beregnet på militære styrker. Nacre har gjennom lang tid samarbeidet med den svenske hæren og har startet leveransene av Quietpro til Sverige sist høst. Like før jul fikk de sitt gjennombrudd også på det amerikanske markedet med en ordre fra US Marine Corps.



Global portal

Dersom Nacre lykkes med å kapre militærkontrakter også i andre land, kan denne produksjonen komme opp i svært store antall. Det samme gjelder også andre av våre kunder.

Det finnes faktisk norske elektronikkbedrifter som har ambisjoner om betydelig vekst og store stykktall, i alle fall så lenge vi snakker om profesjonell elektronikk.

– I så fall loser vi våre kunder til et av Flextronics produksjonsanlegg i andre land som er bedre rustet til å ta seg av slike serier enn vi er her på Billingstad. Vi fungerer som en portal til et globalt produksjons- og distribusjonsapparat. Det er kanskje vårt største fortrinn i forhold til våre konkurrenter i Norge, sier Straumsheim.

Flextronics’ produksjonsanlegg på Billingstad er ett av de aller minste i det store verdensomspennende konsernet. Straumsheim er derfor spesielt fornøyd med at konsernledelsen nå har etablert det de kaller Special Business Solutions.

Det betyr at Flextronics heretter vil legge større vekt også på lav-volum produkter. I forretningsmodellen som vil omfatte rundt 15 av fabrikkene, vil Billingstad få en sentral rolle. Vi har store forventninger til dette konseptet og er sikre på at det vil bli godt mottatt i markedet, sier Straumsheim.



Blyfritt ikke noe problem

Norske elektronikkbedrifter har lenge forberedt seg på kommende EU-forskrifter som forbyr bruk av ulike giftige stoffer i produktene. Mest kjent er blyforbudet, men bestemmelsene omfatter også kvikksølv, kadmium, seksverdig krom og de bromerte flammehemmerne PBB og PBDE. Forbudet vil gjelde de fleste elektriske og elektroniske produkter (EE-produkter) fra 1. juli 2006.

– Dette har vi forberedt oss på lenge. Vi kan produsere etter de spesifikasjoner og krav kundene stiller, sier Straumsheim.

Samtidig er det slik at enkelte produktgrupper er unntatt fra de nye EU-kravene. Det gjelder blant annet militært og medisinsk utstyr, noe telekomutstyr og en del produkter for offshore- og skipsindustrien. Dette er segmenter som dekker en stor del av Flextronics virksomhet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.