Dette viser en fersk doktorgradsavhandling fra NTNU.
– Sikkerhetsnivået er i dag generelt høyt, men det er et markant forbedringspotensial på de fleste områdene, sier forsker Snorre Sklet ved SINTEF Teknologi og samfunn til tu.no.
Utarbeidet metode
Sklet har arbeidet med å klargjøre hva som menes med en sikkerhetsbarriere og utarbeide en metode for å analysere betydningen av ulike typer sikkerhetsbarrierer.
Metoden kan benyttes til å analysere hvordan ulike sikkerhetsbarrierer påvirker sannsynligheten for at olje- og gasslekkasjer oppstår, og til å vurdere hvordan ulike sikkerhetstiltak påvirker lekkasjefrekvensen.
Risikoen kan reduseres
– Jeg har analysert en rekke uhell ved flere av installasjonene i Nordsjøen, og kommet fram til at sikkerhetsbarrierene har stor betydning forløpet til en hendelse. Analysen konkluderer med at risikoen for storulykker på olje- og gassplattformene kan reduseres.
Sklet peker på nødvendigheten av å øke sikkerheten ytterligere, nå når oljeselskapene står på spranget mot enda mer miljømessig sårbare havområder.
Bakgrunnen for doktorgradsarbeidet har blant annet vært Petroleumstilsynets krav til sikkerhetsbarrierer fastsatt i Styringsforskriften som regulerer styringen av risiko i petroleumsvirksomheten.