Bevilgningen kommer fra NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization), Japans største offentlige pengefordeler innen blant annet ny energiteknologi.
Det dreier seg ikke om så mye penger, bare 5,5 millioner yen (snaut 320.000 kroner). Det er snarere prestisjen som ligger bak bevilgningen som Norges Forskningsråd peker på.
– Bevilgningen fra NEDO er en flott internasjonal anerkjennelse av forskningen innenfor materialer for lagring av hydrogen som foregår ved IFE, sier rådgiver Aase Marie Hundere for NANOMAT-programmet hos Norges Forskningsråd
– I tillegg er det et glimrende eksempel på resultater fra forskningssamarbeidet mellom Norge og Japan, som bl.a. er prioritert i Forskningsmeldingen. Ekstra gledelig fra NANOMATs ståsted er det at resultatene kan bidra positivt til NANOMAT-prosjektet «Materials for Hydrogen Technology».
Internasjonal partner
– Vi er stolte over å være den internasjonale partneren i to av de seks prosjektene der NEDO har funnet grunn å hente inn internasjonale partnere, sier prosjektleder Bjørn Hauback hos IFE.
Han forteller at de to prosjektene – «Clarification of Hydrogen Storage Mechanism in Li-C-H and Li-N-H systems», som de konkret skal motta pengene for, og « Advanced Metal Hydrides with Record High. Volume Density of Hydrogen and Catalytic Surface Properties» – har høy prioritet i det japanske forskningsmiljøet.
– Disse materialene er meget lovende for lagring av hydrogen, og fokus vil være på å lage nye forbindelser, forstå opptak og frigjøring av hydrogen og å forstå og optimalisere effekten av katalysatorer, sier Hauback.
Nøytrondiffraksjon
De japanske deltakerne i prosjektet er Taiheiyo Cement Corporation og universitetet i Hiroshima. IFE vil primært bruke nøytrondiffraksjon med reaktoren JEEP II på Kjeller og synkrotronstråling ved ESRF i Grenoble for å karakterisere materialene som framstilles i prosjektet.
– Gruppen ved Hiroshima Universitet er blant de ledende i verden når det gjelder hydrogenlagring i disse forbindelsene, og prosjektet vil bidra til å forsterke forskningen på slike materialer i Norge.