ARKIVNYHETER

Pris til "Mr. Passivhus"

LAMBDAPRISEN: Tor Helge Dokka i Sintef Byggforsk ble titulert som "Mr. Passivhus" av isolasjonsprodusentenes forening da de gav ham den første Lambdaprisen som deles ut. Dokka har gjort en stor innsats for energieffektivisering.
LAMBDAPRISEN: Tor Helge Dokka i Sintef Byggforsk ble titulert som "Mr. Passivhus" av isolasjonsprodusentenes forening da de gav ham den første Lambdaprisen som deles ut. Dokka har gjort en stor innsats for energieffektivisering. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
25. juni 2009 - 15:12

Skulpturen er formet som bokstaven "L" i det greske alfabetet. I dag ble Lambdaprisen delt ut for første gang.

Det var Isolasjonsprodusentenes Forening (IPF) som overrakte prisen til Tor Helge Dokka ved Sintef Byggforsk.

PRISVINNER: Tor Helge Dokka ved Sintef Byggforsk har jobbet med lavenergihus og passivhus lenge, og tror vi begynner å se en stor prosentdel av nybyggene som blir passivhus alt fra 2014-2015.
Han får prisen for sin innsats for lavenergihus og passivhus.

– En av pådriverne

– Tor Helge har jobba med lavenergihus og passivhus lenge, og er en av pådriverne, sier Snorre Semmingsen i IPF til Teknisk Ukeblad. – Han sitter i mange utvalg, og er selve "Mr. Passivhus" i Norge.

IPF består av de 15 største leverandørene og produsentene av isolasjonsmateriale i Norge. Skulpturen er utformet av kunstneren Reidar Finsrud.

– Begynner å bli kjent

Det er en fornøyd byggforsker som står med skulpturen i hånda. Det har ikke vært lett å få satt energieffektivitet på kartet i et land som flommer over av billig strøm.

– Det begynner å bli kjent blant de som er interessert i bygg, men blant menigmann er passivhus ikke noe kjent begrep. De i bransjen som ikke vet hva det er, sover nok, sier Dokka til Teknisk Ukeblad.

Mer passivt

Han har snakket mye om lavenergi- og passivhus og etter hvert også nullenergihus.

– Da vi i Sintef Byggforsk sammen med Husbanken og Enova begynte å snakke om passivhus, var det mer fokus på løsninger som vannbåren varme. Den har vi nok snudd litt, nå er det mer passive løsninger som isolasjon, og vannbåren varme er liksom pynten på kaka eller toppen av pyramiden, sier Dokka.

– Er det slik at man kan gå til et norsk byggefirma i dag og be om å få et hus med energimerket A?

– Det kommer. Alle de store boligprodusentene var ganske skeptiske til dette i starten. For dyrt, vi greier det ikke, sa de. Nå kommer Mesterhus og Systemhus med tilbud om passivhus på enkelte modeller. Og flere i bransjen diskuterer nå dette, sier Dokka, og høster bifallende nikk fra Semmingsen i IPF.

– Mange passivhus i 2014

Teknisk Ukeblad spør om han tror vanlige hus uten energieffektivisering som ekstra isolasjon, trelags vinduer og solfangere kommer til å bli harry.

– Det vet jeg ikke. Men det kommer et bygningsenergidirektiv fra EU hvor de krever en statlig plan for hvor mye det skal energieffektiviseres, sier Dokka, som tror passivhus vil gripe om seg om en tid.

– Jeg vil tro at vi har en stor prosent passivhus i 2014-2015. At minimum 50 prosent av husene bygges etter kommende standarder, bør vi forvente, sier prisvinneren.

– Trenger holdningsendring

Sammen med Multiconsult skal Sintef Byggforsk utrede hvordan en passivhusstandard kan innføres innen 2020, slik klimaforliket tar til orde for, eller kanskje tidligere.

Et viktig forhold er ambisiøse byggherrer og dyktige håndverkere.

– Vi kunne ikke innført dette i dag. Vi har ikke kompetansen ute, og det trengs en holdningsendring, sier Dokka.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.