ARKIVNYHETER

Priser ung norsk kreftforsker

Atle Abelsen
5. juli 2004 - 10:30

Prisen utdeles på den årlige konferansen til den europeiske organisasjonen for kreftforskere (EACR) i østerrikske Innsbruck.

Prisen er en honnør for forskning som vil bidra til at lengt flere kvinner får beholde brystene etter at de har blitt rammet av brystkreft.

Sørlie inngår i forskerteamet til Anne-Lise Børresen-Dale på Institutt for kreftforskning ved Radiumhospitalet. - Dette er en betydelig anerkjennelse av norsk kreftforskning og de resultatene Sørlie har bidratt til her på instituttet, sier en glad instituttleder. Sørlie er selv mer beskjeden på egne vegne:

- Det ser fint ut på CV-en, men vi er faktisk tre norske og flere amerikanske forskere fra Stanford-universitetet som samarbeider om å utvikle denne matriseteknologien. Men initiativet og det viktigste arbeidet foregår her hos oss, understreker harstadjenta. Prisen på 2000 euro for hennes bidrag til teamets utvikling av teknologi for å kartlegge genmønstrene til brystsvulster.

Flere typer kreft

Fra før har sjefen sjøl, Børresen-Dale, mottatt Salus Ansvars medisinske pris i 2002 for forskningsarbeidet ved Radiumhospitalet. Resultatene gir håp om en bedre diagnostikk og langt mer målrettet og effektiv behandling av blant annet brystkreft. Hittil har Sørlie, Børresen-Dale og professor Per Eystein Lønning ved Universitetet i Bergen kartlagt og identifisert fem undergrupper av brystsvulster.

- Klinikere har hittil sett på brystkreft som en mer ensartet sykdom, men våre resultater viser at så ikke er tilfelle, sier Sørlie, som selv er biokjemiker fra NTNU. Hun håper at de om to-tre år vil ha kommet så langt i kartleggingen av DNA-strukturene at de kan begynne å kommersialisere forskningsresultatene.

Børresen-Dale påpeker imidlertid at de skal være varsomme med å gå for tidlig ut på markedet med teknikker og produkter. - Det er et problem at det er vanskelig å finansiere kommersielt rettet forskning og utvikling på et tidlig stadium. Det tar ofte tre til fem år med intens og målrettet forskningsinnsats før en idé er moden for såkorninvesteringer. Til denne tidlige perioden har vi ikke noe godt finansielt instrument, verken av offentlige eller private investorer.

Individuell terapi

Resultatene Sørlie og Børresen-Dale har oppnådd hittil kan være med på å identifisere brystsvulstens genprofiler. Ved å sammenstille dem med pasientens eget DNA-mønster håper de at pasientene i framtida kan tilbys skreddersydd, individuell behandling. - Det kan redusere lidelsene og øke både antallet som får beholde det angrepne brystet og ikke minst overlevelsesprosenten, tror en optimistisk Sørlie.

Hun er imidlertid ikke fornøyd med innsatsen fra det offentlige til kreftforskningen i Norge. - Hittil har mange av oss levd på bidragene fra Kreftforeningen, og det synes som om politikerne bruker det som sovepute for å spare den offentlige innsatsen.

Hun er imidlertid svært glad for at hun nylig var en av 26 forskere (innen alle disipliner) som mottok et femårig forskerstipend for unge forskere (under 40 år) fra Forskningsrådet, et såkalt YFF-stipend. - Det betyr mer enn de fleste ærespriser, sier hun.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.