OLJE OG GASS

Problemene på Statoil-feltet er så store at det må stenges ned i årevis

I verste fall kan det ta seks år.

Njord-plattformen på Haltenbanken ble tatt ut av produksjon i nærmere ett år. Nå må plattformen taues til land.
Njord-plattformen på Haltenbanken ble tatt ut av produksjon i nærmere ett år. Nå må plattformen taues til land. Bilde: Øyvind Nesvåg/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
7. jan. 2016 - 06:00

Statoils problemer på Njord-feltet viser seg å være såpass store at feltet kan miste sin produksjon i flere år. I verste fall må både Njord A (plattformen) og Njord B (lagerskipet) skiftes ut.

Informasjonen kommer frem i dokumenter Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Statoil mener dog at det som er mest sannsynlig er oppgraderinger på plattformen, ikke utskiftning.

– Njord-installasjonene må modifiseres eller erstattes for å utvinne gjenværende ressurser i feltene Njord og Hyme og for å prosessere nye funn i området. Njord A og B skal derfor taues til land i sommerhalvåret 2016 for videre levetidsforlengelse eller eventuelt erstatning, heter det i dokumentet.

Ikke i stand

Problemene på Njord ble oppdaget i 2012 og 2013 da det ble funnet svakheter på bjelker i plattformstrukturen. Produksjonen ble stoppet i september 2013, men kom i gang igjen i juli 2014 etter forsterkningsarbeider.

Men selv om plattformen ble rustet til produksjon, kunne ikke Statoil bruke boreanlegget om bord, rett og slett fordi plattformen ikke ville tåle det. Dette på tross av at den tekniske levetiden på Njord var blitt forlenget fra 2013 til 2022.

– Plattformen vil ikke være i stand til å produsere fram til 2022, som er den eksisterende tekniske levetiden for installasjonen. Prosjektet Njord Future er derfor igangsatt for å sikre en langsiktig løsning for optimal ressursutnyttelse av Njord-området, het det i en melding fra Statoil i 2014.

Njord-feltet ligger i Norskehavet. Installasjonen hadde i utgangspunktet en levetid til 2013, men fikk den forlenget til 2022. Nå er det mulig at både plattform og lagerskip må byttes ut. Statoil

Njord-feltet har dog ikke vært blant de store produsentene for Statoil. Det har derfor vært hell i uhell at det var Njord det gikk ut over.

– Det er uvanlig å stenge ned mer enn en måned eller to, så dette kan virke omfattende. Heldigvis var det Njord, og ikke Oseberg, sa analytiker i Handelsbanken, Anne Gjøen, til Teknisk Ukeblad i 2013.

Vil forby fisking

Nå nærmer det seg derfor nedstengning av feltet på ubestemt tid, noe som innebærer frakopling og våtlagring av 23 stigerør, kontrollkabler og forankringsliner, samt tauing av Njord A og Njord B til land.

– Njord A og Njord B planlegges tauet tilbake til feltet i perioden 2018-2022, heter det i dokumentet.

I forbindelse med fjerningen av installasjonene har Statoil søkt om at det skal bli fullstendig forbudt med fiske i nærheten av feltet. Det vil nemlig stikke stigerør opp 150 meter fra havbunnen.

– Av sikkerhetsmessige hensyn for fiskefartøyene og for deres utstyr anbefales derfor ingen type fiskeriaktivitet i denne perioden, heter det.

Vet mer i løpet av våren

Statoil bekrefter for Teknisk Ukeblad at det er søkt om utvidet forbudssone rundt Njord i opp til seks år, men understreker at det er gjort for å ha sonen godkjent og etablert med god tidsmargin.

De sier at planen er at produksjonen er i gang igjen i 2019.

Pressetalsmann Morten Eek forklarer også at det er lite sannsynlig at begge installasjonene må byttes ut.

– Vi skal ta konseptvalg på dette i løpet av våren i år. Da vet vi mer. Men hovedplanen vi jobber etter når det gjelder Njord A er et oppgraderingsprosjekt på selve plattformen som gjør at man kan operere en plattform som også kan drive med boreaktivitet.

Njord B kan skiftes ut

Dette innebærer - avhengig av konseptvalget - å forsterke skroget, som går ut på å montere to ekstra pongtonger slik at plattformen får et ringpongtong-system. I tillegg at det monteres ekstra oppdriftstanker på søylene, samt oppgraderinger av prosess- og hjelpesystemer ombord.

– En best mulig ressursutnyttelse på Njord er basert på at det bores nye produksjonsbrønner på feltet i flere år framover. En effektiv og økonomisk måte å bore disse brønnene på baserer seg da på at feltet har en kombinert bore- og produksjonsplattform. Det er gjort store investeringer i infrastruktur rundt Njord og Hyme som er viktig å utnytte godt i videre utvikling av området, sier Eek.

Han mener derfor at dersom noen av installasjonene må skiftes helt ut, er det i så fall snakk om Njord B.

– Men det er for tidlig å si noe om. Først skal vi få et konseptvalg på plass.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.