Det var Roaldsets tidligere student, Tom Andersen som i Aftenposten fremmet teorien om at det er svovelkis som forvitrer i Cararramarmoren.
Andersen advarte også mot at marmoren vil forvitre, og etter all sannsynlighet må skiftes.
Ikke sett selv
Statsbygge synes det er merkelig at han kan uttale seg så skråsikkert.
Andersen skal kun ha gjort noen litteratursøk, men ikke studert de aktuelle steinene.
– Meg bekjent har ikke professor Andersen noen gang besøkt operaen. Han uttaler seg ikke med basis i empiri, men på bakgrunn av sitt akademiske ståsted og litteraturstudier, sier informasjonsdirektør Hege Njaa Rygh i Statsbygg.
Uenig med eks-student
Andersen møter heller ikke stor forståelse hos sin gamle læremester.
– Hvis det er svovelkis, vil det opptre som flekker med en randsone av rust – korrodert jern – rundt. Slikt er det ingen antydninger til på operaen, sier Roaldset.
– Så du avviser at det er svovelkis?
– Jeg kan ikke utelukke det helt, men det ligner ikke på svovelkis slik det framstår der nede. Hvis det er svovelkis er den sterkt fortynnet. For meg ser det ut som om noen har sølt rensevæske eller andre kjemikalier, sier hun.
Kritiserer Stortinget
Roaldset gjentar sin kritikk mot Stortinget, og de føringer de i sin tid la på Statsbygg.
– En grunn til at norsk steinindustri engasjerte seg i liten grad er at Stortinget nærmest hadde pålagt Statsbygg å kjøpe utenlandsk stein. Norsk granitt er et langt bedre produkt.
Hun viser til at norsk granitt er bedre enn mye utenlandsk granitt blant annet på grunn av istidens virkninger. – Norsk granitt er nærmest fri for mikroskopiske sprekker med svelleire, som mye utenlandsk stein har. Dermed er den langt bedre rustet til å tåle fryse-tine situasjoner og fuktighet.
– Ved å velge hvit stein har man ekskludert 90 prosent av det som kan brukes. Når den i tillegg skal være billig reduserer man utvalget ytterligere. Fra et geologisk perspektiv er det trist å se at kvalitet ikke skulle telle mer enn en femtedel, sier professoren.