PST

PST-sjefen: – Norge er et prioritert land for Russlands etterretningsvirksomhet

PST-sjefen sier til NTB at fangeutvekslingssaken viser at russiske etterretningstjenester er aktive i Norge, og at Norge er et prioritert land for Russlands etterretningsvirksomhet.

Beate Gangås sier løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge.
Beate Gangås sier løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge. Arash A. Nejad
2. aug. 2024 - 08:39

Statsminister Jonas Gahr Støre bekreftet torsdag ettermiddag at Mikhail Mikusjin som ble arrestert og siktet for spionasje i Tromsø i oktober 2022, var en del av den store fangeutvekslingen mellom Russland og flere vestlige land.

I alt blir 16 menneskerettsaktivister og journalister utvekslet mot åtte russere. Sjef Beate Gangås i Politiets sikkerhetstjeneste sier løsningen er det nærmeste vi vil komme en innrømmelse fra Russland i de norske spionsaken.

– Løsningen på saken er det nærmeste man kommer en innrømmelse fra Russlands side om at Mikusjin er russisk borger og etterretningsoffiser på jobb i Norge, noe PST også mener at vi har avdekket gjennom vår etterforskning, sier hun i en uttalelse til NTB.

Hun sier videre at PST som sikkerhetstjeneste er tilfreds med denne løsningen, som er et resultat av det nære og gode internasjonale sikkerhets- og etterretningssamarbeidet.

– Dette samarbeidet er avgjørende for at vi får tilgang til informasjon om trusler mot Norge, slik at de kan avverges. Saken viser også viktigheten og verdien av PSTs arbeid med å forebygge, motvirke og etterforske russisk etterretning i Norge. Det er viktig for vår nasjonale sikkerhet.

Gangås sier at PST ikke kan kommentere spørsmål knyttet til planlegging og gjennomføring av utvekslingen.

Politiet mener at en utenlandsk statsborger har brutt seg inn i sin egen arbeidsgivers datasystemer. Selskapet ISAR Aerospace Norge holder til på Andøya og produserer bæreraketter.
Les også

Ungarer siktet for å ha kopiert dokumenter fra norsk rakettselskap

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.