Bjerringbo i Danmark: Ingen av de 10.985 ansatte i Grundfoskonsernet aner hvor mange forskjellige produkter de fremstiller. Men ved hovedkontoret i Bjerringbro i Danmark dreier det meste seg om pumper.
- Et stadig mer komplisert samfunn krever mer kompliserte produkter. Vi vil være best til å utvikle og selge egne produkter, sier adm. direktør og eier, Niels Due Jensen.
Hovedproduktene er sirkulasjonspumper, dykkpumper og sentrifugalpumper. I dag er bedriften verdens største produsent av sirkulasjonspumper med nesten halvparten av verdensproduksjonen.
Bedriften leverer også motorene som hører til pumpene. Det har ført til en produksjon av elektromotorer som også selges separat. Grundfos utvikler, produserer og selger dessuten avansert elektronikk til å styre pumper og pumpeanlegg. Omsetningen ser ut til å overstige resultatet i 2001 på 10,2 milliarder danske kroner.
Lettere hverdag
Grundfos har en enkel filosofi. Hensikten med produktene er å gjøre hverdagen lettere og mer komfortabel for menneskene og samtidig bidra til et bedre globalt miljø. Ved inngangen til år 2000 var samtlige produksjonssteder sertifisert etter ISO 14001. Nå er det 58 selskaper fordelt på 38 land - i tillegg til en rekke salgskontorer i flere land.
Pumpene designes slik at to forhold vektlegges spesielt. De skal være så energivennlige som mulig under drift. Og når de skiftes ut, skal delene kunne gjenbrukes eller gjenvinnes med minimal miljøbelastning. - Prisen er høyere enn konkurrentenes, men pumpene sparer store driftsutgifter årlig, sier Niels Due Jensen.
- Det ville vært nesten umulig å starte opp en slik bedrift i dag, sier Gregers Johansen, ansvarlig for industriproduktene til Grundfos i Norden og Sør-Afrika. Etter krigen manglet det meste og grunnleggeren Poul Due Jensen la fundamentet for en verdensomspennende bedrift da han konstruerte sin første pumpe i 1945 i et kjellerlokale.
Kunnskap og utvikling
Det er flere grunner til at konsernet holder seg blant verdens ledende. Kvalitet har alltid vært viktig og forskning høyt prioritert. I 2001 satset Grundfos hele 458 millionerdanske kroner på FoU. Ledelsen har også en klar filosofi om å sikre seg kvalifiserte medarbeidere. De har satset på egen lærlingavdeling, industriskole og en sterk kursaktivitet. Mellom to og tre prosent av arbeiderne er på kurs hver eneste dag. Utdanning er en vedvarende prosess for å holde tritt med en verden i utvikling. Det førte til at Poul Due Jensens Academy ble opprettet.
Det er fortsatt lett å skaffe ansatte til Grundfosfabrikkene innen en radius på en mil fra Bjerringbro. - Vi betaler ikke best, men vi steller godt med våre ansatte, sier Niels Due Jensen og viser til en rekke fritidstilbud. Neste år går han av. Etterfølgeren er verken medlem av familien eller ingeniør. Men det viktigste er å beholde dagens gode kultur og tekniske tradisjon. - Vi har tjent penger på å forbedre miljøet i bedriften, sier han.
Automatisert
Stadig flere produksjonslinjer blir helautomatisert. Men det forhindrer ikke at bedriften lett fremstiller kundespesifiserte produkter. Pumpene er bygd opp av en rekke forskjellige komponenter med egne varenummer. Derfor kan pumper enkelt settes sammen av de materialkvaliteter, motortyper, akseltetninger, kapasiteter og andre spesifikasjoner kundene ønsker.
- Industrien har benyttet slike pumper fra like etter krigens dager. De benyttes innen varming, kjøling, vannforsyning, vasking osv. Nå vil Grundfos også satse mer på å bli en prosessleverandør og ikke bare levere enkle komponenter, sier salgssjef Thomas Vestli i Grundfos Norge.
Hjemlig test
Produksjonen foregår i Danmark, Finland, England, Tyskland, Italia, Frankrike og nylig er to motorfabrikker flyttet til Ungarn, men nye produkter lages alltid først i Danmark. Ledelsen vektlegger å holde en jevn sysselsetting i Bjerringbro.
- De ansatte må få frihet, bli engasjert og ta ansvar. Mange har over 40 års fartstid i bedriften. Dagens vanskelige konjunkturer har også berørt noen selskaper i Grundfos med oppsigelser, men totalt sett har bedriften klart seg nesten uten avskalling, sier Due Jensen.
- I Norge har 2002 vært meget bra med 11 prosent vekst totalt innen bygg, kommunalteknikk og industri, sier adm. direktør Per Frydenberg i Grundfos Norge.