KRAFT

Pumper vann til fjells

KRAFTRESERVE: Dette er Scottish and Southern Energys vannkraftverk Pitlochry. Selskapet søker nå skotske myndigheter om å få bygge et anlegg ved et annet kraftverk for å pumpe vann opp fra lavere til høyere reservoarer. Slik får selskapet tilgang på 100 GWh reservekraft til bruk i perioder med topplast.
KRAFTRESERVE: Dette er Scottish and Southern Energys vannkraftverk Pitlochry. Selskapet søker nå skotske myndigheter om å få bygge et anlegg ved et annet kraftverk for å pumpe vann opp fra lavere til høyere reservoarer. Slik får selskapet tilgang på 100 GWh reservekraft til bruk i perioder med topplast. Bilde: Scottish and Southern Energy
Kjetil Malkenes Hovland
3. juli 2009 - 13:42

Det britiske selskapet Scottish and Southern Energy (SSE) vil pumpe vann fra kraftstasjoner opp i høyden for gjenbruk.

Et stort, strømdrevet pumpesystem kan føre vannet fra et reservoar til et annet i perioder med lite strømforbruk.

Så kan vannet produsere strøm til bruk i perioder med høyt strømforbruk og behov for såkalt topplast.

Fikk dronningbesøk

– Vårt mål er å opprettholde en rekke ulike kraftstasjoner, som er fleksible overfor kundenes behov for kraft, og som kan hjelpe med å kutte CO2-intensiteten med 50 prosent. Pumpekraftverk kan hjelpe oss med å nå dette målet. Dette er en teknologi som etter 30 år har fått sin renessanse, sier direktør Ian Marchant i SSE.

Hvis planene blir gjennomført vil det være de første planene siden arbeidet med prosjektet Dinorwig startet i Wales i 1974. Dinorwig-kraftstasjonen ble bygget for å ta unna kraften fra de mange kjernekraftverkene som var planlagt på 70-tallet, og som måtte gå for fullt hele tiden.

I perioder med lite strømforbruk kunne man da bruke overskuddsstrømmen til å pumpe vannet opp i et reservoar. Anlegget ble bygget i et gammelt skiferbrudd og består av 16 kilometer tunneler, en million tonn betong og 4500 tonn stål. Det har en kapasitet på 1800 MW.

Har allerede pumpeanlegg

Scottish and Southern Energy eier og driver allerede en 300 megawatts (MW) pumpestasjon ved Foyers, på sørsiden av Loch Ness. Dette anlegget produserer i gjennomsnitt 300 gigawattimer (GWh) strøm i året, og brukes i perioder med høyt strømforbruk. SSE vil også søke om å bygge ut et 60 MW pumpereservoar ved kraftverket Sloy ved Loch Lomond, som kan bidra med enda 100 GWh topplast per år.

Samlet sett ønsker SSE å ha 1000 GWh ekstra kapasitet gjennom pumpekraftverkene, som kan supplere den stadig økende mengden vindkraft og annen variabel strømproduksjon.

SSE vil trolig sende planene til regjeringen innen 2011.

Selskapet fikk denne uken besøk av dronning Elizabeth, som åpnet det første storskala vannkraftverket i Storbritannia på 50 år. Det skjedde på Glendoe nær Loch Ness.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.