KRAFT

Punger ut for fornybar energi

Den britiske regjeringen vil gi direkteutbetalinger til privatpersoner og samarbeidsprosjekter som fôrer strømnettet med fornybar energi, i stedet for reduksjoner i strømregningen, som i dag.
Den britiske regjeringen vil gi direkteutbetalinger til privatpersoner og samarbeidsprosjekter som fôrer strømnettet med fornybar energi, i stedet for reduksjoner i strømregningen, som i dag. Bilde: iStockphoto
Stein Jarle Olsen
13. juli 2009 - 09:45

I dag er kun 2 prosent av britiskprodusert energi fra fornybare kilder.

Sum

Det vil myndighetene nå gjøre noe med, og foreslår en såkalt "feed-in tariff" - en fast sum for hver kWh produsert energi. Og denne skal være høyere for fornybar enn for fossil energi, skriver BBC.

Dette er en utvidelse av dagens britiske ordning, som gir reduksjon i strømregningen gjennom såkalte smarte målere, og håpet er at penger i lomma skal øke insentivet for å satse på mini- og mikroproduksjon av fornybar energi.

Kostnad

Avisen Sunday Mirror har anslått at planene til den britiske regjeringen om hvordan CO2-utslippene skal kuttes vil koste hver britiske husstand rundt 230 pund i året, omtrent 2500 kroner, gjennom økte energi- og drivstoffkostnader.

Planen om å betale direkte for hjemmeprodusert elektrisitet skal få virkning fra april 2010.

Ikke alene

Den samme ordningen finnes allerede i 19 europeiske land, blant annet i Tyskland.

Der går gjerne hele småbyer sammen for å bygge vindturbiner, biokraftverk og solpaneler på alle private hjem, og tre vindturbiner kan utløse så mye som 175 000 kroner i ekstrainntekter for byen.

Siden ordningen ble innført, har over 400.000 hjem fått installert solpaneler, men prosjektene har stort sett vært subsidiert fra myndighetenes side for å være bærekraftige.

Den britiske regjeringen har som mål å øke fornybarproduksjonen til 15 % av den totale energiproduksjonen innen 2020.



Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.