Når Birgitta Söderer forteller om Karius og Baktus får de fleste dårlig samvittighet og lover seg selv mer intimkontakt med tannbørsten. Hun er nemlig professor i munnhelse, eller profylaktisk odontologi på fagspråket, ved Karoliska Instituttet i Stockholm.
— Vi mennesker balanserer på en smal sti mellom sykdom og helse gjennom livet. Det veldig få er klar over er hvor viktig munnhelsen er veldig viktig for helhetsbildet. De aller fleste har masse bakterier i munnhulen. En kubikkmillimeter dental plakk som bare veier et 1 mg inneholder en milliard bakterier. Vi kjenner til 700 munnbakterier og vi vet hva de gjør, sier tannhelseprofessoren.
Bakteriene har veldig lett for å feste seg og danner raskt sine egne små økosystemer hvor de er beskyttet blant slim og ujevnheter. Derfor er det nesten umulig å fjerne dem med antibiotika. Det er der tannen bryter gjennom tannkjøttet som er mest utsatt og det er der Karius og Baktus er best beskyttet. Her oppstår det lett infeksjoner som ofte brer nedover og kan forårsake tannløsning. Enda verre er det at bakteriene lett kommer til i blodstrømmen og sprer seg til resten av kroppen. Vårt eneste våpen er tannhygiene.
Når tennene er friske har vi 5 cm 2 utsatt flate mellom tenner og tannkjøtt. Ved alvorlig peridontitt kan dette vokse til 20, og det er et veldig stort sår. 10 prosent av befolkningen har alvorlig tannløsning, men 90 prosent av oss har av og til slike infeksjoner i munnhulen som kan utløse andre infeksjoner i kroppen. Og listen er lang, i følge Söder. Hjerte-karsykdommer, lungesykdommer, diabetes, nyresykdommer, kreft, og så videre. Lysten til å pusse grundig vokser intenst hos alle som hører på henne.
Rådet er å pusse grundig, men det trengs ikke mer en et par ganger om dagen i to minutter. Bakteriene trenger 12 timer for å bygge seg opp igjen.