INDUSTRI

Qatar: Hydro bryter eget regelverk

Eivind Reiten, konsernsjef  i Hydro. I dag måtte han tåle kritikk for selskapets håndtering av arbeidsforholdene for arbeiderne som setter opp fabrikken Qatalum i Qatar.
Eivind Reiten, konsernsjef i Hydro. I dag måtte han tåle kritikk for selskapets håndtering av arbeidsforholdene for arbeiderne som setter opp fabrikken Qatalum i Qatar. Bilde: Scanpix
Truls Tunmo
25. sep. 2008 - 18:06

Hydro har fått juling i pressen og på Stortinget etter Teknisk Ukeblads avsløringer av uverdige arbeidsforhold for ansatte som bygger verdens største aluminiumsverk i Qatar.

I stekende hete, 60 timer i uka og med kun 6 kroner i timelønn, må fremmedarbeidere slite i 50 graders varme for å reise Hydros prestisjeprosjekt, aluminiumsverket Qatalum utenfor Qatars hovedstad Doha.

Arbeiderne får ikke lov til å organisere seg.

Les hovedsaken:

Grense

Konsernsjef Eivind Reiten hadde nok tenkt å sole seg i glansen under kapitalmarkedsdagene til Hydro i Oslo i dag. Det ble en striere tørn enn ventet. Han måtte svare på en rekke spørsmål rundt Hydros engasjement i Qatar.

Fremmedarbeidere i Qatar er hyret inn via en rekke underleverandører. Teknisk Ukeblad har bedt Hydro gjentatte ganger om oversikt over disse, uten resultat.

– Har Hydro et etisk ansvar for hvordan disse leverandørene opptrer?

– Vi har et etisk ansvar der, som alle andre steder, for den virksomheten vi driver. Det går en praktisk grense for hvor langt vi kan utøve dette ansvaret, men vi er av de selskapene som går lengst i å utøve dette ansvaret, sier Reiten.

Les også:

Svartelistet

Teknisk Ukeblad sitter på informasjon som viser at mange underleverandører er svartelistet i Qatars naboland på grunn av brudd på de ansattes grunnleggende rettigheter.



LO og ILO samt flere stortingspolitikere er bekymret over at arbeiderne ved Qatalum nektes å organisere seg.

Les også: SV hardt ut mot Hydro-sjef Reiten

Flåthen krever Qatar-opprydding

Tiltak

Hydro har flere ganger understreket at selskapet har nulltoleranse overfor brudd på menneskerettighetene. I Qatar er det forbudt å organisere seg.

– Er det ikke en menneskerett å kunne organisere seg, Reiten?

– I de landene der lovverket er som i Qatar, slik det er i mange land over hele verden, har vi innført andre tiltak som sikrer at vi ivaretar intensjonen bak rettighetene, og arbeidernes interesser.

– Vurderte dere forholdene rundt organisasjonsforbudet for fremmedarbeidere i Qatar før dere inngikk Qatalum-avtalen?

– Vi har operert i Qatar i over 40 år. En del av prosjektet fra begynnelsen var å innføre mekanismer som gjør at vi så langt som mulig kompenserer for fraværet av organisasjonsrett. Samfunnsansvar er og har vært en integrert del av dette arbeidet, sier Reiten.

Les også: – Næringsministeren er handlingslammet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.