Skredforsker Lars Harald Blikra ved NGU sier til Teknisk Ukeblad at dersom utprøvingen med radar blir vellykket, vil dette være en god måte å overvåke potensielt rasfarlige fjellpartier på.
Og Blikra er optimist. Så langt virker utstyret lovende.
Radaren er plassert tre kilometer fra målepunktene. Den sender stråler til reflektorer som er montert i fjellpartiet som skal overvåkes.
Utstyret er så nøyaktig at bevegelser i fjellet blir registrert med millimeters nøyaktighet. Men plasseringen av reflektorer og radar er kritisk.
Forsøkene utføres av Richard Nordland fra IKT System Partner AS. Han har tidligere bygget radar for blant annet Forsvaret.
Flere metoder
Installasjonskostnadene for systemet er anslått til en million kroner. Blikra sier at områdene som overvåkes er vurdert å være rasutsatt i et 500-års perspektiv. Det er nødvendig å benytte to systemer for sikkerhets skyld.
GPS-baserte overvåkingssystemer kan være en mulighet. Overvåking med stag kan også benyttes, men den metoden passer ikke over alt. Stagene må ikke være for lange.
Sammen med Universitetet i Oslo og aktuelle kommuner, har NGU satt ut en rekke punkter i år som er målt inn med GPS-utstyr.
Dette er også målinger som viser bevegelser med en nøyaktighet på få millimeter.