Bildet dekker utviklingen over en hel vintersesong, og underlagsmaterialet påstås å være opptil 100 ganger bedre enn det som har vært tilgjengelig tidligere.
Underlagsmaterialet har da også for første gang gjort forskere ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, California, i stand til å skaffe seg en grov oversikt over tykkelsen av isen i Nordishavet.
– Før kjente vi bare isdekkets utstrekning. Vi visste også at utstrekningen hadde minsket de siste årene, men hadde liten oversikt over tykkelsen, sier dr. Ronald Kwok, prosjektets leder.
Siden islagets tykkelse ikke er mer enn ca. tre meter, vil det være følsomt overfor klimaendringen. Tidligere har tykkelsen av isen vært kjent bare i begrensede områder, ikke for hele Nordishavet.
– Med det nye datasettet kan vi gjøre de første beregninger av ismengden som er kommet til i løpet av vinteren og hvor den befinner seg. Vi kan se store sprekker der is oppstår. Disse sprekkene er meget lengre enn vi trodde på forhånd, opptil 2000 km lange. Hvis varmere klima får islaget til å bli tynnere, venter vi å se mer av sprekkene.