Snøhetta har lenge forsøkt å få norske rådgivere med på energieffektive miljøbygg, men det har vist seg vanskelig. Det sa administrerende direktør Ola Gustavsen på et seminar om energibruk hos Rambøll.
Skepsis til utlandet
– De utfordringene vi har stått overfor har vi forsøkt å lufte overfor norske rådgivere, men vi har ikke funnet den rette kompetansen, dessuten er de skeptiske til å ta oppdrag utenfor Norge, vi må til England og Tyskland for å finne rådgivere med miljøkompetanse, sa Gustavsen. Snøhetta har nærmere 90 prosent av sine prosjekter utenfor Norge.
Han kritiserte norsk byggenæring, både byggherrer, konsulenter og entreprenører for å være mer opptatt av datoer for nye pålegg enn for å utvikle og ta i bruk nye løsninger.
– Skal vi komme noen vei, kan vi ikke sitte og vente på regelendringer. Vi er ikke gode nok til å prosjektere, til å bygge eller på å drifte. Vi taper i alle ledd. Hos norske rådgivere mangler spisskompetanse på bærekraft, energi og klima.
Utfordringene mangler
Etter talen modererte han kritikken mot rådgiverne noe.
– Utfordringene rådgiverne får er ofte for små. De får ikke anledning til å utvikle spisskompetanse. Vi er med i forskningsprosjektet Zero Emission Buildings og merker det også der, vi får ikke de utfordringene vi ønsker.
Professor Anne-Grete Hestnes som leder Zero Emission Buildings bekrefter kritikken fra Gustavsen.
– Vi skal bygge seks pilotbygg. Nå har vi tre forslag som vi håper kan bli pilotbygg. Vi får mange forslag, men i de fleste tilfellene er ikke byggherren villig til å gå langt nok. Vi ønsker byggherrer som tør å ta skrittet langt nok, men det er ikke lett å finne dem, sier Hestnes.
Etterlyser miljøikon
Gustavsen etterlyste store byggprosjekter som kan fremstå som miljøikon. Han brukte Operaen som eksempel.
– Det har kommet 1400 utenlandske journalister for å besøke operabygget. De ville gjerne skrive at operaen er et miljøbygg. Men operaen er ikke noe miljøbygg. Når den går for fullt, bruker den like mye energi som Drammen by. Men det er mange som kommer til oss for å få operabygg, jeg er overbevist om at hvis Norge hadde hatt et eksempelbygg på miljø så ville mange kommet for å bruke teknologien og kompetansen.
Til tross for at operabygget ikke er et miljøbygg er Snøhetta likevel tildelt prisen Global Award for Sustainable Architecture.
– Vi har ikke fortjent den og jeg vet ikke hva jeg skal si når jeg skal motta den prisen. Vi har ingen bygg å vise dem. Det er noen solcellepaneler på Operaen, de gir omtrent like mye strøm som to eneboliger i Drammen.