KRAFT

Radioaktivt vann renner ut fra Ife på Kjeller

Så lite at det er ufarlig, ifølge Ife.

Ife har funnet små mengder av radioaktivitet i fire dreneringskummer i nærheten av brønnhuset (avmerket på bildet). Radioaktiviteten stammer ifølge Ife ikke fra dette lageret.
Ife har funnet små mengder av radioaktivitet i fire dreneringskummer i nærheten av brønnhuset (avmerket på bildet). Radioaktiviteten stammer ifølge Ife ikke fra dette lageret. Bilde: Eirik Helland Urke
Øyvind LieØyvind LieJournalist
1. juni 2016 - 15:42

I løpet av kort tid oppdaget Institutt for energiteknikk (Ife) på Kjeller i Akershus vann både i lageret for gammelt atombrensel og for nyere brensel.

Ifølge Ife har det ikke lekket radioaktivitet ut fra lagrene. Men instituttet snur nå hver stein for å kartlegge forholdene på området.

Radioaktivitet i kummer

I den forbindelse har Ife funnet radioaktivitet i fire dreneringskummer i nærheten av det såkalte brønnhuset, lageret for nyere brensel brukt i Jeep II-reaktoren på Kjeller.

Ife vet ikke hvor radioaktiviteten stammer fra, og forsøker nå å finne det ut.

Administrerende direktør Nils Morten Huseby understreker overfor Teknisk Ukeblad at vannet inneholder svært lite radioaktivitet, kun ti bequerel per kilogram.

– Til sammenligning ble grenseverdiene for radioaktivt kjøtt etter Tsjernobyl-ulykken satt til 600 bequerel per kilo. Man må altså drikke seksti liter av vannet for at det skal tilsvare verdiene i én slik biff. Dette har derfor ingen konsekvenser for omgivelsene, og er ikke farlig for mennesker og dyr, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Den finske reaktoren skulle ta fem år og være ferdig i 2010. Nå KAN den være i produksjon i 2018

Uvisst hvor det renner

Ife har undersøkt grunnen rundt de to lagrene og kan slå fast at radioaktiviteten ikke stammer derfra.

– Radioaktiviteten er et resultat av aktiviteten som har pågått på Ife gjennom mange år. Vi har en hypotese om at det stammer fra avfallshåndtering på 1990-tallet, sier Huseby.

Vannet renner ut i overvannsledninger som renner ut av Ifes område. Hvor dette havner, har ikke Ife oversikt over. De er derfor i ferd med å kartlegge det.

– Jeg tror vi må erkjenne at når vi åpner kumlokkene her, vil vi finne ting. Det er det vi gjør nå. Vi prøver å rydde opp og få full oversikt. Når vi har gjort det, vil vi etablere de nødvendige programmene for overvåking og tilstandsrapportering, sier Huseby.

Les også: Prisen for å oppbevare Norges radioaktive avfall er firedoblet

– Intakte lagre

Tirsdag leverte Ife en rapport til Statens strålevern om tilstanden til brønnhuset. Den konkluderer med at vannet som ble funnet i brønnene, har rent inn fra gulvnivået, og ikke sevet inn fra undenfra.

Det er usikkert hvor vannet kommer fra. Det kan ifølge Ife være regnvann som har kommet inn gjennom porten, det kan komme fra biler som har kjørt inn med snø som har smeltet og det kan komme fra en takvannslekkasje eller ved en utbedring av lageret i år 2000.

– Som strakstiltak forbedrer vi dreneringen ved innkjørselen. Så får vi se på prosedyrene for å unngå at det kommer inn snø via lastebiler og lignende, sier Huseby.

For å sjekket om brønnene i brønnhuset er tette, har lagerrørene vært testet både med trykk og vakuum. Konklusjonen er at de er tette og at det ikke er fare for utslipp.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Ife skal nå sette inn foring av rustfritt stål i alle rørene i brønnhuset for å sikre det radioaktive brukte brenselet ytterligere. Dermed blir rørene tette i bunnen. Oppdraget skal settes ut på anbud, og Ife vet ikke hva det vil koste. Arbeidet skal være gjort i løpet av noen måneder.

Les også: Ife får to nye forskningssentre for miljøvennlig energi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.