ENERGI

Rakner det tyske klimaprosjektet?

At en tysk domstol slettet 60 milliarder euro fra landets klimafond, har gjort det vanskelig for Tyskland å markedsføre seg som verdens ledende klimanasjon.

Etter at en domstol avsa en kjennelse om at det tyske budsjettforslaget var i strid med loven fordi man ville ta 60 milliarder euro fra et pandemifond til et klimafond, må forbundskansler Otto Scholz og klimaminister Robert Habeck(t.v.) finne andre løsninger for å finansiere klimatiltak.
Etter at en domstol avsa en kjennelse om at det tyske budsjettforslaget var i strid med loven fordi man ville ta 60 milliarder euro fra et pandemifond til et klimafond, må forbundskansler Otto Scholz og klimaminister Robert Habeck(t.v.) finne andre løsninger for å finansiere klimatiltak. Foto: NTB
Henning Andersen, daglig leder i Ideas + Action Agency
11. des. 2023 - 13:14

Dette debattinnlegget gir uttrykk for skribentens meninger. Ønsker du selv å bidra i debatten, enten med et debattinnlegg eller en kronikk, les retningslinjene våre her.

Tyskland skal bruke 18,8 milliarder euro på støtte til energieffektivisering av bygg i 2024, skriver Tor Helge Dokka (sjefsrådgiver i Skanska), Trond Simonsen (forskningssjef i Sintef) og Inger Andresen (professor ved NTNU) i Teknisk Ukeblad 30. november. Som del av et research-prosjekt for en europeisk kunde løftet vi frem den tyske satsingen i en kronikk på Altinget i august.

Risikerer kollaps

Henning Andersen er daglig leder i kommunikasjonsselskapet Ideas + Action Agency. <i>Foto:  @gundersenogmeg</i>
Henning Andersen er daglig leder i kommunikasjonsselskapet Ideas + Action Agency. Foto:  @gundersenogmeg

Det grønne fyrtårnet Tyskland er nå dessverre på vei mot full kollaps. En dom i midten av november erklærte at overføringen av 60 milliarder euro fra et pandemifond til den grønne satsingen var i strid med grunnlovens begrensning av budsjettunderskuddet til 0,35 prosent av BNP. I vårt research-arbeid sendte vi spørsmål til presseavdelingen i det tyske nærings- og klimadepartementet i forrige uke – og fikk til svar at «alt arbeid var stanset i påvente av en løsning».

Energieffektivisering i bygg, elektrifisering av stålindustri, modernisering av jernbanen, Tysklands hydrogenprosjekt – alt er på hold til problemet er løst. Sjefene i stålindustrien er i sjokk, skriver Politico. Ikke så rart når halvparten av deres planlagte investeringer i det grønne skiftet over natten ble usikre.

Ikke lenger verdensledende på klima

Vi kan bare tenke oss hvilket jordskjelv dette er. Tyskland har bestemt seg for å være verdens ledende klimanasjon. Likevel valgte nærings- og klimaminister Robert Habeck, fra De Grønne å avlyse sin reise til Dubai hvor han skulle sole seg i glansen under Cop28. Han må sporenstreks finne 17 milliarder euro for å fylle det grønne hullet i statsbudsjettet for 2024, ifølge Politico. Det ble nok ikke den oppkjøringen til julen som Habeck ønsket seg.

Hans parti, De Grønne, stuper som på meningsmålingene: Fra 23 prosent oppslutning over sommeren til 14 prosent nå.

Komplekst bilde

Hvordan den tyske regjeringen løser dette, vet vi jo ikke ennå – annet enn at regjeringen heller  ikke finner noen sympati på tysk høyreside.

Hva kan vi lære av dette i Norge? Vi som jobber med kommunikasjon i det grønne skiftet, har forstått hvor komplekst alt er når problemet både er globalt og svært alvorlig. Løsningene griper inn i all politikk og alle samfunnsfunksjoner.

Vi tror evnen til å utvikle scenarier og trene på disse, er helt sentrale. Vi må erklære ambisiøse målsetninger, men også utvikle programmer for å nå målene. Vi må være modige, tenke langsiktig, evne å samarbeide og la oss måle og evaluere.

Å løse klima- og energikrisen krever noe langt mer enn årlig budsjettering.

Den tyske støtteordningen for energieffektivisering i bygg (BEG) er smart. Der får prosjektene støtte basert på prosentvis energiforbedring av eksisterende bygg. Enkelt og greit. Vi får håpe tyskerne finner en løsning raskt og lærer av sine feil.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen møtte president Donald Trump i Davos i 2020. De neste fire årene får de to mye med hverandre å gjøre.
Les også

EU blir avhengig av Trump for å skaffe nok energi

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.