Skanska-direktør Geir M. Aarstad uttrykte i f or et par uker siden at han vil ha bedre kontroll med prosjekteringen, blant annet for å oppnå bedre kvalitet. Det har fått inneklimaekspert Gaute Flatheim til å se rødt.
I et innlegg i siste utgave av Teknisk Ukeblad oppfordrer han rådgiverne til å nekte å la seg underkaste.
– Dette må Rådgivende Ingeniørers Forening, RIF, ta opp i hovedstyret, krever Flatheim.
Les Flatheims debattinnlegg:
Tør ikke si noe
– Det er vi som er ekspertene, vi må ta til motmæle mot denne utviklingen. Det er så få små- og enmannsbedrifter igjen i rådgivningsmiljøet, de tør ikke si noe. Dette er sprengstoff for de mindre bedriftene, sier Flatheim.
– Det som skjer når entreprenørene har egen prosjekteringsansvarlig er at de leier inn rådgivende ingeniører og bruker dem som tegningsassistenter. Jeg kjenner flere som har gått så lei at de har pensjonert seg. Bare her i regionen er det tre som nekter å ta oppdrag for Stavanger kommune fordi de setter krav som ikke er forenlig med faglig forsvarlig standard.
Les også:
Liten støtte
– Jeg støtter ikke Flatheim i noe særlig grad, men vi kan godt diskutere dette i hovedstyret. Det har vi gjort hvert eneste år i de siste 10-15 årene. Gjennomføringsmodeller endrer seg, det er ikke én modell som alltid er ideell, sier Øyvind Mork, styreleder i RIF.
– Men etter 25 år i denne bransjen har jeg ikke sett bedre prosjekteringsledere på entreprenørsiden enn på RIF-siden, legger han til.
– At Skanska vil styrke prosjekteringsledelsen ved totalentrepriser er helt innlysende. Jeg oppfatter ikke dette som om Skanska vil ta kontroll over rådgiverne og støtter ham 100 prosent, sier Arne Olaussen, daglig leder i as Olaussen rådgivende ingeniørkontor.
– Dette svinger over tid, også tidligere har de store entreprenørene hatt stor prosjekteringskompetanse i eget hus. Hvis dette fører til bedre faglig kommunikasjon mellom entreprenørene og rådgvierne så er det bare av det gode, mener Christian Nørgaard Madsen, administrerende direktør i Cowi. – Men hvis det ikke sitter folk hos entreprenørene med forståelse for prosjektering, da risikerer vi at det glipper.
Vil heve kompetansen
– Mitt budskap er ikke å overprøve ekspertisen, tvert imot, sier Skanska-direktør Geir M. Aarstad.
– Vi ønsker å brekke den kostnadskurven som nå har utviklet seg, vi ønsker å utvikle standardiserte løsninger og bygg av god kvalitet. Vi ønsker å heve både kompetansen og statusen til prosjekteringsledelsen. Det vil vi gjøre sammen med rådgiverne, ikke i kamp mot dem, sier Aarstad.