NETTARKIV

Rasjonelt og smått

Knut Gartland
14. jan. 2002 - 11:38

Stadheim kraftverk i Bygdeelv ligger tre kilometer øst for Hellesylt i Stranda kommune. Småkraftverket er et typisk elvekraftverk uten vannmagasin.

- Verket utnytter en fallhøyde på 64 meter. Vi startet med å vurdere bruk av en rørgate liggende i dagen, men endte ganske fort opp med at det var mer lønnsomt å sprenge en tunnel i stedet. Dessuten var en rørgate også uestetisk, sier byggeteknisk konsulent Odd Aril Kilvik i Statkraft Grøner AS.

To turbiner

Byggingen av kraftverket startet midt i november for vel ett år siden. Verket har installert to Francisturbiner som driver hver sin generator på 2,6 MVA. Den årlige produksjonen vil ligge på ca. 24 GWh. - Til tross for den relativt beskjedne kraftmengden, vil verket bidra til å bedre leveringsikkerheten og gi mindre tap i ledningsnettet i området, sier Kilvik.

Med en utbyggingspris på rundt 1,80 kroner pr. kWh, er det heller ikke noe å si på prisen. - Når man tenker på at "smerteterskelen" for de fleste kraftselskaper for noen år siden for utbygging lå på to kroner, er dette en akseptabel pris, legger han til.

Konsesjon for utbygging av småkraftverket ble gitt i 1994 til grunneierne som har fallrettighetene. Senere ble fristen for utbygging utsatt to ganger, inntil entreprenørselskapet NCC Norge kontaktet grunneierne for å bistå med utbyggingen av verket. Resultatet ble en leieavtale med grunneierne mot en fast sum samt en årlig godtgjørelse knyttet mot kraftproduksjonen og konsumprisindeksen.

Fjernstyres

Når verket nå står ferdig, har Tafjord Kraftproduksjon AS gått inn som avtalepart i stedet for NCC. Stasjonen styres fra driftsentralen til Tafjord Kraftproduksjon. Dette skjer via en vanlig ISDN-linje som det var enkelt å koble til verket.

Inntaket skjer fra en tre meter høy dam via en 920 meter lang tunnel og deretter en 45 meter lang rørgate ned til verket. Tunnelsteinen ble brukt til bakkeplanering for nytt jordbruksareal ved fylkesveien. Ellers var det ingen spesielle miljømessige utfordringer enn det som er vanlig med slike anlegg, sier Kilvik.

- I ettertid ser vi kanskje at det hadde vært mer rasjonelt og spart mer tid å legge større deler eller kanskje hele prosjekteringen på anleggsstedet for å få de mest økonomiske og optimale løsninger, sier Kilvik. Han legger til at det gode samarbeidet med NCC har ført til et meget bra prosjekt.

Spanske generatorer

Hydroenergi kjell joa AS har levert hele maskin- og elektroutstyret. Selskapet har spesialisert seg på å levere utstyr til småkraftverk på inntil 5000 kW. Francisturbiner, grenrør, luker og varegrinder er produsert ved deres mekaniske verksted på Gjøvik. Generatorene er hentet fra den spanske produsenten Alconza Berago.

Hver av Francisturbinene har en nominell effekt på 2600 kW og sluker ca. 4,8 kubikkmeter vann i sekundet. - Det er bestandig utfordrende å lage gode turbiner. Etter at vi har arbeidet med utstyr til småkraftverk i 18 år, mener vi å ha god erfaring med å lage løpehjul med god virkningsgrad, sier konstruktør Håvard Haugstulen hos Hydroenergi kjell joa. Han har også vært med på å kjøre i gang det nye verket.

Siden Stadheim er et typisk elevkraftverk, vil den ene av av de to maskinene stå mye av tiden. Det er først når hovedmaskinen har gått på over 90 prosent pådrag i én time, at den andre maskinen starter automatisk. Styringen av stasjonen skjer med PLS-utstyr.



Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.