NYHETER

Rasrammede Vaksdal gjorde inntrykk på Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) fikk se rasområdene i Vaksdal på nært hold da han var på befaring mandag. Gjenåpningen av E16 skjer tidligst onsdag.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.v.) og statssekretær Bård Hoksrud er mandag på befaring ved rasstedet på E16 ved Boge i Vaksdal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (t.v.) og statssekretær Bård Hoksrud er mandag på befaring ved rasstedet på E16 ved Boge i Vaksdal. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Bilde: Hommedal, Marit
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
26. mai 2015 - 07:50

Vaksdal (NTB-Hans-Olav Rise og Hege Wallenius):  Jordraset, som gikk torsdag, delte seg i to på vei ned og la seg med en lengde på 150 meter over både E16 og jernbanelinjen ved Boge i Vaksdal kommune i Hordaland. Dermed ble trafikken i området rasstengt for andre gang i løpet av mai.

Mandag åpnet Bergensbanen igjen for passasjertrafikk, mens E16 mellom Bogetunnelen og Langhelletunnelen tidligst åpnes onsdag.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) og statssekretær Bård Hoksrud (Frp) var mandag på befaring i området.

– Vi har fått sett rasområdet både fra sjøen og fra båt, og vi har gått i området. En ser en utrolig flott natur, men der naturen også er lunefull. Vi har møtt innbyggerne her og jeg forstår bekymringene deres med rasutfordringene, sier Solvik-Olsen til NTB.

 

Jobbes med løsninger

Solvik-Olsen fikk se rasområdet sammen med geologer fra Statens vegvesen, samt representanter fra NSB og Jernbaneverket. Nå jobbes det med flere løsninger for E16.

– Mange her er avhengige av vei og jernbane for å komme seg fram. Når den eneste samferdselsåren er stengt, så er det en stor utfordring. Det er en hverdagsutfordring, men en har også den utryggheten ved å bo i et rasutsatt område, sier samferdselsministeren like etter befaringen i Vaksdal.

 

Fortsatt stor skredfare

Byggeleder Bente Bergstø i Statens vegvesen opplyser til NTB at E16 blir åpnet for trafikk tidligst onsdag.

– Det er mye som ligger igjen over veien, så det vil gå et par dager. Det er mange faktorer som spiller inn, så det er vanskelig å si noe mer presist, sier hun.

Rasfaren er fortsatt stor i området, noe som påvirker arbeidet.

– Vi må ha gode siktforhold slik at vi kan følge med fra vaktpostene i fjellsidene. I dag har det vært fint, og utsiktene for morgendagen er også gode, sier Bergstø mandag.

Når veien gjenåpnes vil den bli overvåket av vakter som skal være fysisk til stede for å følge med på situasjonen i fjellsiden.

Det første raset i området gikk 12. mai. Et NSB-tog kjørte da inn i jordmassene som hadde veltet nedover fjellsiden og over jernbanesporet, men ingen ble skadd. (©NTB)

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.