SAMFERDSEL

Rassikring i Tafjord

GPS-MÅLING: Trond Eiken,UiO, setter ned en bolt for til GPS-måling på Nordnesfjellet i Lyngen. FOTO:LARS BLIKRA
GPS-MÅLING: Trond Eiken,UiO, setter ned en bolt for til GPS-måling på Nordnesfjellet i Lyngen. FOTO:LARS BLIKRA Bilde: Ingeniørforlaget
Leif Haaland
18. sep. 2003 - 08:00

Endelig blir rasutsatte partier i Tafjord overvåket, 69 år etter at en fjellblokk raste ut fra 750 meters høyde og ned i fjorden.

To millioner kubikkmeter ur og fjell førte til at en flodbølge på opptil 62 meter feide over Tafjorden i 1934.

-Selv om staten ikke har akseptert at skredovervåking er deres ansvar, har Norddal kommune fått bevilgninger til å montere måleutstyr. Det skal settes opp stag tvers over to sprekker. I dag vet man ingen ting om eventuelle bevegelser her, sier geolog Lars Harald Blikra.

Han er ansatt ved Norges geologiske undersøkelser (NGU) i Trondheim. Blokkene som ligger bak sprekkene er på størrelse med blokkene fra raset i 1934.

Kontinuerlig måling

Geologene vil ikke ta noen sjanser og velger kontinuerlig måling. Og i tillegg skal det utføres testmålinger med radar som står på bakken. Konsekvensene ved et slikt ras er så store at det er nødvendig med to separate målemetoder.

Strekkmåling krever strøm, og i 8-900 meters høyde kan is og kulde om vinteren påvirke utstyret. Disse installasjonene blir trolig utført av Norges Geotekniske Institutt (NGI) i år.

Dette er det andre stedet strekkmåling blir montert i Norge. Tidligere er slikt utstyr montert på Åkerneset mellom Hellesylt og Stranda. Der beveger en stor blokk seg ca. fire centimeter i året. Målingen må kunne gi forvarsel i tide før det skjer en katastrofe.

NGU har i samarbeid med Universitetet i Oslo, fylkeskommunene og de aktuelle kommuner satt ut en rekke punkter i år som er målt inn med GPS-utstyr. Et område er Børaplatået i Romsdalen. Punktene vil bli målt på nytt neste år. Nøyaktigheten ligger på noen få millimeter.

Ekstremvær

Blikra sier at mer nedbør og ekstremvær kan øke faren for fjellskred. Poretrykket i sprekkene kan øke. Gravitasjon og vanntrykk er drivkreftene som beveger blokkene.

Men utløsningsmekanismene for fjellskred er ikke tilstrekkelig utredet. I denne forbindelse er det et poeng at permafrost i Nord-Norge ser ut til å dekke større områder enn tidligere antatt. Skulle disse områdene smelte, frykter Blikra at det kan påvirke stabiliteten i grunnen.

Skred og flom

NIF arrangerer kurs om arealplanlegging i skred- og flomfarlige områder 22.-24. september i Molde.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.