Slike u-landsklimakvoter går un der betegnelsen CDM og er kraftig debattert.
- Det er åpenbart at det finnes epler på treet som er råtne. Men så det betyr ikke at vi skal bekjempe råtne epler, vi skal dyrke friske epler, sier statsminister Jens Stoltenberg.
Les: - Liten klimaeffekt av u-landskvoter
Milliarder
Så lenge U-land ikke har satt et tak på sine totale, framtidige klimautslipp, er det vanskelig å vite om kjøp av klimakvoter gjennom den grønne utviklingsmekanismen, CDM-prosjekter, gagner klimaet.
Likevel skal regjeringen bruke milliarder av kroner på å kjope såkalte CER'er, utslippsrettigheter fra CDM-prosjekter i U-land, for blant annet å overoppfylle Norges Kyotoforpliktelse med 10 prosent.
Spørsmålet om "gode" og "dårlige" CDM-kvoter har vært diskutert i København denne uken, på Point Carbons årlige messe som samler kjøpere, selgere og prosjektutviklere av klimatiltak.
Nytt marked
Statsministeren mener imidlertid den grønne utviklingsmekanismen er det eneste vi har for å overføre kapital og miljøvennlig teknologi fra den rike delen av verden.
- CDM'er er viktige. Det er den eneste måten å finansiere hele klimaprosjekter i U-land, eneste måten å overføre teknologi og hjelpe til å utvikle CO 2-prisen i riktig retning. Vi utvikler her et helt nytt marked, og det er umulig å si at det ikke vil bli noen fiaskoer, sier Jens Stoltenberg.
Stoltenberg mener at et globalt marked for klimakvoter er den mest effektive måten å redusere klimautslippene og samtidig bedre situasjonen for verdens fattige.
U-land
Statsministeren er klar på at også U-land må ta sin del av byrden i framtiden, ved innføre et tak på sine framtidige utslipp. Andre mener et slikt krav vil være urettferdig og urealistisk, sett i lys av at millioner av mennesker i den tredje verden lever uten strøm.
- Det er vanskelig, men ikke umulig å få U-landene til å godta utslippstak. Vi må jobbe for å få en global klimaavtale som er bred, ambisiøs, rettferdig og kostnadseffektiv. Den må være basert på prinsippet om felles, men differensierte forpliktelser, mener Stoltenberg.
- Shipping må med
Point-Carbon-konferansen finner sted i de samme lokalene hvor man om under to år skal prøve å bli enige om en ny forpliktende klimaavtale etter Kyotoaavtalens utløp i 2012. Stoltenberg har klare forventninger til hva en eventuelt ny avtale må inneholde.
- CO 2-markedet må inkludere alle de store utslippsintensive nasjonene. Alle sektorene må være inkludert i kvotemarkedet, også shipping, flytrafikk, og ikke minst avskoging, sa Stoltenberg i debatt med den danske klima- og energiministeren Connie Hedegård.