75 prosent av klodens befolkning bor på elvesletter og henter sitt drikkevann herfra. Dette grunnvannet er mange steder mer eller mindre forgiftet.
Kjente eksempler er Bengal og Bangladesh der menneskene drikker arsenikkforgiftet vann. Professor Dipanker Chakraborti fra Universitetet i Calcutta sier at inntil 450 millioner mennesker i dag benytter arsenikkforgiftet drikkevann.
Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i samarbeid med Norges geologiske undersøkelse (NGU) samlet en rekke internasjonale eksperter for å diskutere forurensningstilstanden på de store elveslettene verden over.
- 24. juni vedtok forskergruppen å etablere "Global state of pollution", opplyser medierådgiver Melita Ringvold Hasle i NVE.
Hensikten er at dette skal bli et verktøy for hvert land slik at de kan kartlegge forurensningen av sedimenter på elveslettene og få en indikasjon på drikkevannskvaliteten.
- Norge har tatt ansvar for å få i gang dette viktige arbeidet og måten NVE og NGU jobber sammen her og utnytter hverandres kompetanse er unik, uttaler professor Rolf Ottesen i NGU.
Han er initiativtaker til prosjektet sammen med Jim Bogen, forsker i NVE. I alt skal 5000 prøver hentet inn fra hele verden og sendes til Norge for å analyseres i NGUs laboratorier
De siste årene er den kjemiske vannkvaliteten flere steder i verden blitt drastisk endret. Det fører til at millioner av mennesker får alvorlige sykdommer. I Kina er det eksempelvis registrert en markert økning av kvikksølv i nyere sedimenter.
Dette nyetablerte forskernettverket vil ikke bare kartlegge omfanget av forurensningen, men også bidra til å snu utviklingen.