Nå er klimagassregnskap.no, versjon 3 lansert.
Med den tjenesten kan arkitekter, prosjekterende og entreprenører få oversikt over utslippene fra de fleste bygg og en enkel oversikt over hva forskjellige tiltak og materialvalg betyr for utslippene.
Gratis
Tjenesten er utviklet av Civitas for Statsbygg. Den første versjonen kom i 2007, versjon to i 2009 og i forrige uke ble versjon tre lansert. Den skal ha betydelige forbedringer.
– Det er viktig for Statsbygg at så mange som mulig bruker dette, og det er viktig for oss at det er gratis og enkelt. Det eneste kravet vi stiller er at brukerne må opprette en konto og gi oss adgang til resultatene. De skal vi bruke til videre utvikling og statistikk, sier May Balkøy, direktør for strategi og utvikling i Statsbygg.
Resultater
Rambøll har benyttet klimagassregnskap.no, og erfaringene er gode. Kirsti Gimnes Are forteller at de på et prosjekt klarte 44 prosent reduksjoner i klimagassutslipp bare på å endre materialbruken.
– Det var behov for kalkpæler, ved å velge et annet materiale klarte vi å redusere utslippene fra dem med 50 prosent. Vi valgte en alternativ sement som ga 20 prosent mindre utslipp enn vanlig betong. Det er ikke så vanskelig, det er bare å spørre produsentene, eventuelt er det også mulig å legge press på dem, sa Gimnes Are.
Nytt i versjon tre er en funksjon som gjør det mulig å ta nettjenesten i bruk allerede i tidligfase av et prosjekt. Det har mange brukere etterlyst
– Det er viktig for å gjøre de riktige valgene, sa Gimnes Are.
Pir II Arkitekter har benyttet klimagassregnskap.no i sin prosjektering av et nytt bygg på Metereologisk Institutt. Det ga resultater.
– Ytterveggen på et referansebygg gir utslipp på 78 kg CO 2/m 2 . Vi valgte andre materialer, blant annet erstattet vi gipsplater med trekledning innvendig og vi endte på 7.2 kg CO 2/m 2, fortalte sivilingeniør Håvard Skarstein.
Referansebygg
Tjenesten inneholder nå 29 forskjellige byggtyper basert på 50 modellbygg som referansebygg. Hittil er det registrert over 800 prosjekter i databasen og det er opprettet 400 kontoer.
– Vi vet at tjenesten er brukt i 130 byggeprosjekter, det er registrert langt flere fordi det også er benyttet i undervisning, forteller Eivind Selvig fra Civitas.
Klimagassregnskap ble også benyttet av juryen da vinner av arkitektkonkurransen om Nasjonalmuseet skulle kåres.
– Vinneren hadde høye utslipp, men vi så at mye skyldtes oppbygging av innerveggene som enkelt kunne endres uten å endre byggets karakter, fortalte Selvig.