– I fjor oppfordret jeg selskapene spesielt til å se på mulighetene i Barentshavet, og i år tilbyr vi over dobbelt så mange utvinningstillatelser der som i fjorårets runde, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.
Han kom med kunngjøringen om hvem som får tildelt tillatelser under det lukkede Olje- og energipolitisk seminar som Norsk Petroleumsforening holder hvert år.
I alt hadde Energidepartementet mottatt 25 søknader for å drive leting på de 62 blokkene på norsk sokkel da fristen gikk ut i august. Dette er nå fordelt blant selskapene.
Tildelinger i forhåndsdefinerte områder (TFO), som omfatter de modne delene av sokkelen, lyses ut hvert år. I forbindelse med denne konsesjonsrunden ble det forhåndsdefinerte området utvidet i Barentshavet og Norskehavet.
Mener strømprisene vil øke
Fortsatt satsing på olje vil ta kraft fra land som igjen fører til høye strømpriser for folk og bedrifter, sier Une Bastholm fra Miljøpartiet De Grønne.
– Europa trenger norsk gass i dag, men de omstiller seg nå raskt bort fra dette. Å lete etter ny olje og gass som først skal i produksjon om ti år, er det motsatte av Dubai-enigheten og sløser med penger og arbeidsfolk, skriver hun i en e-post til NTB.
– Dypt uansvarlig
SV reagerer sterkt på tildelingene.
– De deler ut dobbelt så mange lisenser i Barentshavet i år som i fjor. Det er dypt uansvarlig, sier SVs Lars Haltbrekken.
– Klimakrisen er et faktum. I fjor sommer så vi ekstremtørke i Europa, temperaturrekordene har falt en etter en det siste året. Vi har allerede funnet mer olje enn vi kan brenne hvis vi skal nå klimamålene, sier Haltbrekken.
– Det er ikke plass til olje i et klimavennlig samfunn, og det må også energiministeren snart ta innover seg, legger han til.
Kabelbrudd i Østersjøen: Mistenker skip for grov sabotasje