– Inngåtte avtaler står ved lag, men etterlønnen er i strid med retningslinjene som gjelder i dag. Regjeringen strammet inn regelverket, nettopp for å unngå slike forhold for framtida, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).
– Ingen fortjener dette
– Avtalen er for god. Ingen fortjener godtgjørelser i denne størrelsesorden, men det betyr jo ikke at Reiten ikke har gjort en god jobb, sier finansminister Kristin Halvorsen (SV). Hun legger til at etterlønnsavtalen var så god at den inspirerte regjeringen til å endre reglene.
Til tross for at Eivind Reiten til tider har vært meget omstridt som Hydro-sjef, avviser statsministeren at han er kvitt et problem ved konsernsjefens avgang.
Vil ikke be ham avstå
– Nei, Eivind Reiten er en betydningsfull leder som jeg har samarbeidet godt med i mange år, helt tilbake til da jeg var olje- og energiminister på begynnelsen av 1990-tallet. Han har bidratt til å utvikle mange norske bedrifter.
Stoltenberg finner heller ingen grunn til å be Reiten avstå fra deler av etterlønnsavtalen.
– Han har en avtale, og den står ved lag, sier statsministeren.
Feil signaler
Også næringspolitikerne på Stortinget reagerer. De mener at ordningen sender feil signaler i nedgangstider.
–17 millioner kroner i etterlønn er i meste laget. Avtalen som er forhandlet fram, må Reiten og styret som forhandlet den fram ta ansvaret for. Denne ordningen gir feil signaler i en tid med finanskrise og økende arbeidsledighet, sier Fremskrittspartiets næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg.
Arbeiderpartiets Steinar Gullvåg mener at signalene som sendes er «fullstendig feil».
– Avtalen står i stil med de gunstige avtalene Reiten har oppnådd tidligere, og den hører ikke noe sted hjemme. Jeg synes heller ikke at Reiten har gjort en så god jobb for Hydro at han fortjener en slik premiering, sier Gullvåg.
Magemål
Kristelig Folkepartis ledende industripolitiker, Ingebrigt Sørfonn, sier at det påhviler næringslivsledere et stort ansvar å vise magemål.
– KrF har gang på gang manet til moderasjon blant næringslivets ledere. Dette eksemplet føyer seg inn i rekken av eksempler vi har kritisert, sier Sørfonn.
Han tviler ikke på at avtalen er juridisk holdbar, men understreker at signalene er feil.
– Alle som maner andre til måtehold, må også vise det for egen del, sier Sørfonn.