INDUSTRI

Regjeringen selger ikke Flytoget, Kongsberg eller Statskog

KrF og Venstre er enig med regjeringspartiene.

Flytoget forblir inntil videre på statlig eie.
Flytoget forblir inntil videre på statlig eie. Bilde: NTB scanpix
27. jan. 2015 - 15:20

Nedsalg i Telenor blir vedtatt, med forsikringer om at kritisk infrastruktur vil bli ivaretatt. Partiene er videre enige om å vente med å ta stilling til nedsalg i Flytoget inntil jernbanereformen er lagt fram.

– Vi er tilfreds med at regjeringspartiene på Stortinget har lyttet til KrF og Venstre og stopper en rekke fullmakter før viktige utredninger og reformer er gjennomført, sier finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF).

Vil vente

Han er opptatt av at staten fortsatt skal ha kontroll over infrastruktur, naturressurser og teknologi og informasjon knyttet til nasjonal sikkerhet.

– I Venstre er vi fornøyd med at det ikke blir snakk om enten helt eller delvis salg av Flytoget før regjeringen kommer med den lenge ventede jernbanereformen, sier Venstres nestleder Terje Breivik.

Venstre er dessuten tilfreds med at det skal tas hensyn til at kritisk infrastruktur blir ivaretatt ved nedsalg i Telenor.

– Det har også vært viktig å sikre flertall for at regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en utredning av hva andre land har gjort for å beskytte selskaper av nasjonal og strategisk interesse, før det gis en eventuell fullmakt til å redusere statens eierandel i Kongsberg Gruppen, sier Breivik.

– Mageplask

Senterpartiet er også fornøyd med at salget utsettes.

– Regjeringen har tapt kampen om norsk eierskap. Det er et mageplask for næringsministeren når Stortinget nå stopper store deler av hennes salgsplan, sier næringspolitisk talsmann Geir Pollestad.

Han er likevel kritisk til at man går inn for å selge seg ned i Telenor. Pollestad mener nedsalget er uheldig uten å ha drøftet hva det betyr for beredskap og infrastruktur i fremtiden.

– Statsministeren sa på et tidspunkt at debatten om norsk eller unorsk var tåpelig. Det store engasjementet som har vært for norsk eierskap viser at folket ikke var enig med henne i det, sier han.

Sikre tilgang til skog og mark

Når det gjelder Statskog har regjeringen tidligere gjort det klart at de ønsker å selge like mye skog som det er blitt kjøpt opp de siste årene. For fem år siden ble det kjøpt skogeiendommer på 1,1 millioner mål.

Den rødgrønne regjeringen planla å selge 600.000 mål innen 2017. Nå skal det utredes hvilke modeller som kan fungere for å selge resten.

– Regjeringen skal komme til Stortinget med en sak om privatisering av skogen til Statskog, og vi vil vurdere det når saken kommer. For KrF er det avgjørende at folks rett til å ferdes i skog og mark, og god tilgang på jakt- og fiskerettigheter, skal sikres, sier Syversen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.