KLIMA

Regjeringen sier ja til EUs karbontoll: – På tide

Regjeringen går inn for å innlemme EUs forordning om karbontoll (CBAM) i Norge. På høy tid, mener NHO. 

7. okt. 2024 - 14:34

Etter lang tids tautrekking mellom regjeringspartiene Ap og Sp ble det omsider klart mandag at Norge vil si ja til EUs karbontoll.

– Det var på tide at det ble avklart, men det er bra at vi har fått en avklaring nå, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid til NTB.

Et samlet nærings- og arbeidsliv har lenge presset på for å få regjeringen til å si ja til karbontollen, men til nå har Ap og Sp vært splittet i saken.

Jevne ut prisen

Karbontollen – eller mer presist: karbongrensejusteringsmekanisme (Carbon Border Adjustment Mechanism) – er en avgift som legges på import av varer som stål, aluminium, kunstgjødsel og sement fra land der industrien ikke betaler CO2-avgifter for utslipp – og dermed kan produsere billigere.

Avgiften skal jevne ut prisen og slik hindre at varer herfra dumpes på det europeiske markedet og utkonkurrerer europeiske bedrifter.

CBAM er også en viktig stolpe i EUs store klimapakke «Klar for 55». Håpet er også at avgiften skal stimulere andre land til å kutte sine utslipp.

CBAM skal innføres fra 1. januar 2026, men EU er allerede i gang med en forsøksperiode.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) sier det er viktig at Ukraina får bygget opp sin kystvakt og sin maritime evne.
Les også

Gir reservedeler fra norske Sea King-helikoptre til Ukraina

Setter av 50 millioner

Norges «ja» kommer i forbindelse med statsbudsjettet. Der er det satt av 50 millioner kroner til å bygge opp kapasitet i blant annet tollvesenet til å håndtere forordningen.

– Det er viktig at norske bedrifter har det samme regimet som sine konkurrenter og samarbeidspartnere i Europa. Vi er en del av et indre marked, påpeker Almlid.

Samtidig er det foreløpig for tidlig å si når ordning kan iverksettes i Norge, skriver regjeringen i en pressemelding.

– Det gjenstår fortsatt en rekke avklaringer mellom EFTA-landene og EU, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

– Frivillig samarbeid

EU merket først forordningen som EØS-relevant, men det var ikke Norge enig i.

Norge kan likevel velge å frivillig innlemme CBAM i EØS-avtalen. Det er dette som nå gjøres.

– Regjeringen har vurdert saken grundig og går inn for at CBAM-forordningen innføres i Norge som et frivillig samarbeid. Dette budskapet vil regjeringen nå ta med videre i den løpende dialogen med våre partnere i EØS-samarbeidet, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap).

De tre EØS-landene Norge, Island og Liechtenstein jobber nå med å bli enige om nødvendige tilpasninger før et vedtak om å ta forordningen inn i EØS-avtalen kan gjøres.

Trollstigen er et populært reisemål for mange.
Les også

Rasfare stengte turistmagneten: Trollstigen får 40 millioner til strakstiltak

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.