KORONAVIRUS

Regjeringen vil dekke en andel av faste utgifter for bedrifter

Anslås å koste 10–20 milliarder kroner per måned.

Finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) under pressekonferansen fredag.
Finansminister Jan Tore Sanner (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) under pressekonferansen fredag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix
27. mars 2020 - 08:30

Regjeringen foreslår at staten dekker en del av de faste utgiftene for bedriftene som er koronarammet. Den anslås å være 10–20 milliarder kroner per måned.

Forslaget ble lagt fram fredag morgen.

– Nå er vi i fase to. Nå handler det om bedrifter som trenger cash, ikke kreditt, sier finansminister Jan Tore Sanner (H).

– Det er tusenvis av norske bedrifter som nå opplever at inntektene faller brått, men som likevel har husleie, forsikringer og andre utgifter som ikke forsvinner selv om de reduserer driften og permitterer ansatte. Når staten dekker deler av disse kostnadene, øker vi sjansen for at bedriftene holder seg flytende og raskere kan bidra til å skape verdier og arbeidsplasser når krisen er over, sier finansminister Sanner (H).

Her kan du se pressekonferansen i opptak.

Les også

Feilen er løst – setter i gang togtrafikken igjen

Enkel ordning

Målet er at ordningen skal være enkel både å benytte og administrere, og den utformes slik at det tar kort tid fra søknad er sendt til pengene er på konto, opplyser regjeringen.

Det blir lagt opp til at ordningen vil ha et omfang på 10–20 milliarder kroner per måned, avhengig av hvor mange bedrifter som kommer til å benytte seg av den.

Vis mer

I samarbeider med Finans Norge skal det lages en løsning der bedriftene søker støtte gjennom en digital portal. Behandlingen av søknadene skal i stor grad være automatisert og basert på tilgjengelige registerdata.

– Norsk næringsliv står i sin tøffeste kamp noensinne, og fremtiden er veldig usikker. Derfor har vi satt i gang en rekke strakstiltak som skal bidra til å redde bedriftene og arbeidsplassene. Ikke alle bedrifter og virksomheter har blitt fanget opp av de krisepakkene vi har lagt fram, derfor jobber vi med videre tiltak. Kompensasjonsordningen skal være med på å hindre at levedyktige bedrifter må legges ned, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Mer om én uke

Ordningen blir utformet i tett samarbeid med både næringslivsorganisasjonene og banknæringen, gjennom Finans Norge. Det gjenstår fortsatt å få på plass avgrensning og regelverk for ordningen, men dette vil være klart om kort tid, ifølge regjeringen.

Den vil komme tilbake med detaljene om en uke. Målet er at løsningen skal være operativ så snart som mulig.

– Jeg vil takke NHO, Virke, LO og Finans Norge for godt samarbeid. Dette vil bety mye for de bedriftene som nå kjemper mot sviktende inntekter og kostnader som løper. Vi vil prioritere å få raskt på plass en enkel og effektiv løsning i stedet for å bruke tid på sikre en ordning med millimeterpresisjon. Så kan vi heller justere på den underveis hvis det viser seg å være behov for det, sier finansministeren.

Det er nå ikke lenger krav om at det skal ha vært ulykker på strekningen for å sette opp fotobokser.
Les også

Norge har 428 fotobokser. Nå kan det komme flere

– Hele kostnadskjeden må bidra

Næringsminister Iselin Nybø (V) sier hun er fornøyd med at huseiere har sagt seg villige til å lempe på husleiene til bedrifter som sliter i viruskrisen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

– Grunnen til at vi ikke har 100 prosents dekningsgrad er at ikke staten ikke alene skal dekke alle kostnadene. Hele kostnadskjeden må være med å bidra. Jeg er glad for at flere utleiere allerede har vært på banen og sagt at de vil lempe på husleien. Det synes jeg er bra, sa Nybø.

– Det gagner alle på sikt at bedriftene kommer seg gjennom denne vanskelige perioden.

– En tsunami over norske bedrifter

Den nye krisepakken til bedriftene vil gjøre at banker, leverandører og utleiere lettere kommer på banen, mener NHO-sjefen.

– En tsunami har rullet innover norske bedrifter. Noen har mistet alle inntektene sine over natten og det blir verre, sier administrerende direktør Ole Erik Amlid i NHO.

Han understreker at det ikke går an å løse krisen med lån, men at det må i kontanter på bordet.

– Pengene fra staten er helt nødvendige. Skaper vi trygghet for at bedriftene kan klare seg gjennom dette, vil også bank, leverandører og utleier kunne stille opp, sier Amlid.

Han oppfordrer bedriftene om å hjelpe og ta vare på hverandre i den krevende situasjonen.

– De som har mulighet, må bestille varer og tjenester av hverandre, sier Almlid.

Han understreker at det jobbes intenst for å avgjøre store og små spørsmål, slik at ordninger er oppe og står så raskt som overhodet mulig.

– Regjeringen har lyttet

Virke-leder Ivar Horneland Kristensen berømmer regjeringens nye kompensasjonsordningen. Den gir håp til mange personer og familier i en vanskelig tid, sier han.

– Kompensasjonsordningen bygger på Virkes forslag. Regjeringen har lyttet og viser at de står bak ordene om at de stiller opp med det som trengs, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

− Fire av fem virksomheter innenfor handels- og tjenestenæringen har opplevd at inntektene har stoppet opp over natta, og 180.000 personer er permittert. Det er helt nødvendig med tiltak for sikrer virksomhetene levedyktighet. Ordningen gir håp til mange personer og familier i en vanskelig tid, sier Horneland Kristensen.

LO mener at regjeringen med krisepakken som ble lagt fram fredag langt på vei svarer på kravet om å sikre arbeidsplassene for bedrifter som er hardt rammet.

LO sier at de hele tiden under denne krisen har vært opptatt av å sikre arbeid og tryggheten til vanlige folk.

– Jeg er glad for at regjeringen legger fram rammer rundt en ordning som svarer på dette, og som kan være et godt utgangspunkt for videre behandling i Stortinget, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

– Det har vært viktig for LO å få en modell som gir bistand til bedriftene for å betale faste utgifter, slik at de ikke må legge ned og at de som jobber der fortsatt har en arbeidsplass når denne krisen er over, legger han til.

Willfred Nordlund, næringspolitisk talsperson i Senterpartiet (t.h). fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) og Runar Sjåstad, fiskeripolitisk talsperson i Arbeiderpartiet byr på en budsjettlekkasje
Les også

Fiskere får 500 millioner kroner i kompensasjon for CO2-avgift

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.