FORSVAR

Andøya flystasjon blir dronebase

Forsvaret skal bruke milliarder på langtrekkende droner til overvåking i nordområdene. Andøya flystasjon blir sentral i dette arbeidet, varsler regjeringen.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre. Bildet er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og statsminister Jonas Gahr Støre. Bildet er tatt i forbindelse med stortingsmeldingen om Nansen-programmet for Ukraina. Foto: Eirik Helland Urke
3. apr. 2024 - 12:37

Regjeringen foreslår å omgjøre vedtaket om nedleggelse av Andøya slik at det fortsatt er daglig militær tilstedeværelse på flystasjonen.

Andøya skal utvikles til base for langtrekkende droner og blir sentral i understøttelsen og utviklingen av Forsvarets romvirksomhet. I tillegg er Andøya en viktig flybase for alliert mottak, skriver regjeringen i en pressemelding onsdag ettermiddag.

– Langtrekkende droner blir en helt ny kapasitet i Forsvaret og vil øke vår evne til kontinuerlig situasjonsforståelse og overvåking i våre nærområder. Andøya vil være en helt sentral base for denne utviklingen i Forsvaret framover, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Nato opererer dronen RQ-4D. Slike store droner kan være aktuelle å kjøpe inn i Norge også, men det er ikke tatt noen avgjørelse.
Les også

Forsvarssjefen: Nordisk dronesamarbeid er aktuelt

Skal bygge opp Andøya

Forslaget betyr at flybasen helt nord i Vesterålen blir hovedbase i Norge for trening, drift og utvikling av langtrekkende forsvarsdroner, i tett samarbeid med Andøya Spaceport.

– Diskusjonen om å legge Andøya ned er over. Nå skal vi bygge Andøya opp, sa Trygve Slagsvold Vedum (Sp) på en pressekonferanse onsdag.

Norske myndigheter skal ifølge NRK ha vært i samtaler med den amerikanske droneprodusenten Northrop Grumman om å kjøpe maritime MQ-4C Triton-droner. Dronene er ubevæpnet, spesialbygd for maritim havovervåking og skal tåle arktisk klima.

<span>En norsk P-3 Orion på Andøya flystasjon. Bildet er tatt i september i fjor.</span>
En norsk P-3 Orion på Andøya flystasjon. Bildet er tatt i september i fjor.

Unik beliggenhet

Dronene skal ifølge Gram opereres i et flernasjonalt samarbeid med nære allierte, som involverer både trening, drift og utvikling. De tidligere lokalene til de maritime patruljeflyene kan brukes til etableringen av droner på Andøya.

– Regjeringen har en klar ambisjon om at Norge skal være fremst blant allierte på situasjonsforståelse i nord. Satellitter bidrar til å gi oversikt over hva som skjer i våre nærområder, og Andøya har en unik beliggenhet når det gjelder tilgangen til det ytre rom, sier Gram.

Stortinget vedtok å legge ned flystasjonen på Andøya i 2016. Men for to år siden besluttet regjeringen at Andøya skulle få en fremtid som permanent militær mottaksbase for allierte styrker.

Statsminister Jonas Gahr Støre (t.v.) og forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte forsvarsindustrien på Statsministerens kontor onsdag.
Les også

Styrker samarbeidet med forsvarsindustrien

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.