Likevel vil regjeringen vurdere å flytte. Åtte uker etter terroranslaget mot regjeringskvartalet fastslår Statsbygg at ingen av byggene er så skadd at de må rives.
Les også: Gjenoppbyggingen kan koste 6 milliarder
Vurderer flytting
– Det vi må vurdere er sikkerheten, altså om regjeringsbyggene skal ligge like tett som nå, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud til Teknisk Ukeblad.
– Betyr det at alle departementene skal flyttes?
– I hvert fall noen. Vi skal nå bruke tiden frem til jul for å vurdere dette og høre på råd fra sikkerhetseksperter, sier Aasrud.
BILDESERIE: Ødeleggelser i regjeringskvartalet
Fire forhold
Hun sier at de fire forholdene sikkerhet, byggtekniske forhold, hva som er hensiktsmessig og økonomi sammen vil ligge til grunn for om regjeringen velger å fortsatt holde byggene samlet eller om den velger å spre seg mer.
Dermed er byggene i spill, for selv om skadene er omfattende og det ser ille ut er det hovedsakelig lette konstruksjoner som er ødelagt. Med unntak av R4 i Grubbegata som ble ført opp på 1980-tallet er alle byggene plassbygd og svært solide.
Les også: Ingen delrapporter fra 22. juli-kommisjonen
Plassbygd og solid
Konklusjonene stemmer med det prosjektleder Viggo Mæhlum hos Sweco Tror ikke høyblokka må rives .
– Vi skal ha en runde til med sjekk av de bærende konstruksjonene i løpet av november eller desember, men det er allerede klart at det ikke er kritiske skader, forteller Anders Wethal, prosjektleder hos Statsbygg.
Gjennomlysning
Senere kan det bli aktuelt med gjennomlysning, eller andre former for tester der det er synlige skader.
– Det er flest skader på høyblokka, men det er et solid bygg. Det er store skader opp til og med 6. etasje, det overrasket oss litt hvor høyt de store skadene gikk. Men vi har jo folk over alt nå, det ingen grunn til å tro at det vil dukke opp dyptgripende skader. Byggene er trygge, sier Wethal.
Ødelagte dører og vinduer: Restaurering i store mengder
Langsom fremgang
Først i mai eller juni neste år regner Wethal med å bli ferdig med ryddearbeidene.
– Det tar tid fordi det er en skjønn forening av vanlig byggavfall, dokumenter som skal skjermes og personlige eiendeler. I tillegg er høyblokka sannsynligvis Norges største saneringsområde for asbest akkurat nå. Det er tungt å jobbe i fullt verneutstyr.
Ryddejobben er satt ut til forskjellige rivingsentreprenører, et firma for hvert bygg. Til sammen er det om lag 100 personer i de sentrale byggene. i tillegg er det fem mindre skadde bygg der det også er folk i arbeid.
Les også: 674 millioner til terrorutgifter
Britiske rådgivere: Slik bør regjeringskvartalet sikres
BILDESERIE: Ødeleggelser i regjeringskvartalet